Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Laptop - jaki ?
lled3

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jaki wybrać laptop ?

- przeznaczenie: mobilne uzywanie - znaczy: do przenoszenia, brak wymagan pod gry, filmy itp.
- IBM ThinkPad
- do 4.5 tys brutto

chodzi mi o serie, i ew. konfiguracje - jak np. system operacyjny (XP/Vista)
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
AxZx

-----

np R61e - mobilne używanie jako takie, standardowy laptop ze standardową wagą i rozmiarami.
dobre parametry, Vista w standardzie.
za 4500 to kupisz 2 takie.
4500 na laptopa z takim przeznaczeniem to za dużo. nie daj się omamić marketingowymi hasłami.
+Quote Post
kbsucha

-----

Ja nie pomoge w konkretnym modelu, ale po roku uzywania Toshiby A210, moge napisać na co ja bym teraz zwracał największą uwage:
- szczególną uwage zwróć na jakość matrycy, w moim następnym lapku to będzie priorytet, chodzi mi główne o odwzorowanie kolorów, nie wiem czy zajmujesz sie layoutami lub grafika, wiec ostatecznie to moze byc mala wada
- obecnie bardzo zniechecilem sie do AMD i ATI, jest to moja subiektywna opinia, ale czytalem ze duzo osob ma podobne problemy, czyli temperatury, zdecydowanie teraz dorzuce kilka zl i wezme Intela
- jeszcze jeden klopot mialem z Winem, moj lapek oficjalnie wspiera Viste i tylko Viste :/, wiekszasc sterownikow do XP pochodzi z innych podobnych modeli lub jest modowanych i stabilnosc nie jest najwyzszej jakosci, kiedys pewnie przerzuce sie na Viste (po SP3 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ), ale jak narazie jest to dla mnie wada.

Aha i nie polecam premierowych modeli, lepiej kupić cos starszego, ale przetestowanego przez ludzi. Ja swojego kupilem jak wchodzil na polski rynek i dopiero po pol roku w jednym watku wszyscy wypisywali te same usterki i wady (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
Tyle tak na szybko, ale zeby nie bylo to ja z lapka jestem mega zadowolony i juz na pewno do stacjonarki nie wroce (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

pozdr
+Quote Post
zakręcony

-----

może pomoże http://forum.pclab.pl/t349349.html
+Quote Post
maniekl2

-----

Właśnie takiego tematu potrzebowałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Zamierzam sobie kupić właśnie laptopa i spodobał mi się ten:
ASUS X56TA-AP045
Czy uważacie że jest to dobry wybór? Może ktoś go ma? Proszę o opinie.

Z linku poprzednika dowiedziałem się tylko tyle:
Cytat
Asus X56TA-AP053 - konstrukcja bardzo uniwersalna, na uwagę zasługuje konkretna grafa, jaką jest HD3650 w HybridCrossfire z HD3200. Bardzo ciekawa pozycja do obróbki zdjęć i gier. Błyszcząca matryca.

Ten post edytował maniekl2 16.12.2008, 22:55:29
+Quote Post
dr_bonzo

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Dzizez, napisz na co ci ten laptop (grafika, gry, programowanie, www) - bo jako podstawka pod monitor to sa tansze.
+Quote Post
maniekl2

-----

Programowanie, www, czasem obejrzeć film, czasem też pograć w gry. Uniwersalny. I chce go mieć przez dłuższy okres czasu.

Ten post edytował maniekl2 16.12.2008, 23:47:08
+Quote Post
vokiel

-----

Jeśli patrzysz na wydajność, stawiasz na dłuższy czas eksploatacji, polecam sprawdzone marki, które z taką samą konfiguracją sprzętu będą ciut droższe.
Warto zwrócić uwagę na elementy które dostarcza producent modelu: matryca (tak jak @kbsucha napisał) , klawiatura (układ), obudowa, bateria, zasilacz. Reszta elementów czyli procesor, pamięć, dysk, grafika są robione przez innych producentów, i we wszystkich są takie same.
I jeśli masz np Acera z taką samą konfiguracją i Asusa, czy np Toshibe, i ten pierwszy jest o 300zł tańczy, to oczywiste, że na czymś oszczędzają. Co prawda Toshiba i IBM dodają trochę do ceny ze względu na marke, ale tak czy inaczej jakość wykonania jest lepsza.

Ja osobiście polecam Asusa, bardzo dobry serwis, szybki, notebooki dobrej jakości.

Jeśli chcesz wydać 4500 to możesz kupic z matryca 17" i numeryczną klawiatura i jeszcze zostanie Ci na drugi monitor (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Dobre są Asusy z serii F3SC, M50VC, X57VN

Pozdrawiam
+Quote Post
nasty

-----

Cytat(maniekl2 @ 16.12.2008, 23:44:23 ) *
Programowanie, www (...)

Kup desktop do takich rzeczy, na laptopie będziesz się tylko męczył. Za takie pieniądze (4.5k) możesz kupić i komputer stacjonarny wystarczający do programowania i sredniej jakości laptopa na raz.
+Quote Post
marcio

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Jak chcesz malo wydac i miec cos porecznego i z dosyc dobrym sprzetem to polecam eeepc 1000h albo 901
+Quote Post
netvalue

-----

Mac Mac i jeszcze raz, nikt nie powie złego słowa.
+Quote Post
mike

-----

Cytat(netvalue @ 29.12.2008, 11:27:39 ) *
Mac Mac i jeszcze raz, nikt nie powie złego słowa.
Następne takie głupie posty przeniosę na Humor.
+Quote Post
netvalue

-----

Cytat(mike @ 29.12.2008, 11:33:40 ) *
Następne takie głupie posty przeniosę na Humor.

Masz jakiś osobisty uraz do laptopów Apple czy do systemu Mac OS ?

Ten post edytował netvalue 30.12.2008, 00:01:13
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

Cytat(netvalue @ 30.12.2008, 00:00:49 ) *

Sadze że nie do Appla a do Ciebie :]
+Quote Post
mike

-----

Cytat(netvalue @ 30.12.2008, 00:00:49 ) *
Nie. Mam wstręt do głupich postów.
Twój właśnie taki jest. Wpadłeś chlapnąłeś coś i sądzisz, że to dogmat.
Dyskusja bez argumentów tylko na powiedzonka, że "Mak bo tak" jest głupia.
+Quote Post
Speedy

-----

Niby te maki fajnie wyglądają i mają fajny interfejs, ale jak połowę softu, którego potrzebuję na codzień musiałbym odpalać przez jakieś emulatory, to ja dziękuję.
+Quote Post
melkorm

-----

Cytat
Kup desktop do takich rzeczy, na laptopie będziesz się tylko męczył. Za takie pieniądze (4.5k) możesz kupić i komputer stacjonarny wystarczający do programowania i sredniej jakości laptopa na raz.

Hmm, dlaczego ? Sądze że laptop do właśnie pracy jest najlepszy - a jego głóną zaletą jest mobliność - masz swój sprzęt itp. zawsze tam gdzie jesteś ... sam pracuje na PC'ie (jeszcze) i czasami ide gdzieś i coś mam napsiać a tam nic nie ma ... trzeba wsyztsko stawiać od nowa ściagać oprogramowanie itp~~ (fakt wiele czasu nei zajmuje ale zawsze). Też pare razy spotkałem się z tym że robiłem projekt w domu i w "terenie" też masakra latać w kółko z pene'm zapomniało się zgrać czy coś i masakra xP

Co do tematu, też bym patrzał na układ klawiatury, jej wytrzymałość, wielkość LCD i jego parametry - reszta to ewentualnie wielkość dysku , no i oczywiście ługość życia baterii .

Ten post edytował melkorm 30.12.2008, 01:45:26
+Quote Post
nasty

-----

No wlaśnie, jego wygodą jest mobilność, nie wygodna praca.
+Quote Post
athabus

-----

Jest dokładnie tak jak mówi nasty. Wygoda laptop to jego mobilność. Możesz go swobodnie przenosić z pokoju do pokoju lub z jednego miejsca pracy do drugiego.
Ja sam muszę pracować na laptopie w wielu miejscach, ale ostatnio widzę u siebie tendencję do upodobniania go do zwykłego desktopa - czyli osobna myszka, klawiatura, monitor itd. Laptop to w zasadzie tylko przenośny dysk twardy ;-)
Sama praca jest o wiele bardziej komfortowa na tradycyjnym komputerze - większy i lepszy ekran, wygodniejsza klawiatura, lepsza wydajność, większa ergonomia miejsca pracy itd itp.
+Quote Post
phpion

Grupa: Moderatorzy

Cytat(athabus @ 31.12.2008, 14:29:35 ) *
Ja sam muszę pracować na laptopie w wielu miejscach, ale ostatnio widzę u siebie tendencję do upodobniania go do zwykłego desktopa - czyli osobna myszka, klawiatura, monitor itd. Laptop to w zasadzie tylko przenośny dysk twardy ;-)

Ja od chyba 2 lat pracuję tylko na laptopie (nie mam stacjonarki). Do lapka mam podłączoną zwykłą myszkę i klawiaturę. Pracuje się tak samo jak na desktopie, a w razie potrzeby mogę wziąść go pod pachę (na plecy). Koszt myszki + klawiatury niski, a wygoda użytkownika (przynajmniej dla mnie) znacznie większa.
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 15:23