![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki wybrać laptop ?
- przeznaczenie: mobilne uzywanie - znaczy: do przenoszenia, brak wymagan pod gry, filmy itp. - IBM ThinkPad - do 4.5 tys brutto chodzi mi o serie, i ew. konfiguracje - jak np. system operacyjny (XP/Vista) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np R61e - mobilne używanie jako takie, standardowy laptop ze standardową wagą i rozmiarami.
dobre parametry, Vista w standardzie. za 4500 to kupisz 2 takie. 4500 na laptopa z takim przeznaczeniem to za dużo. nie daj się omamić marketingowymi hasłami. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 19 Dołączył: 2.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja nie pomoge w konkretnym modelu, ale po roku uzywania Toshiby A210, moge napisać na co ja bym teraz zwracał największą uwage:
- szczególną uwage zwróć na jakość matrycy, w moim następnym lapku to będzie priorytet, chodzi mi główne o odwzorowanie kolorów, nie wiem czy zajmujesz sie layoutami lub grafika, wiec ostatecznie to moze byc mala wada - obecnie bardzo zniechecilem sie do AMD i ATI, jest to moja subiektywna opinia, ale czytalem ze duzo osob ma podobne problemy, czyli temperatury, zdecydowanie teraz dorzuce kilka zl i wezme Intela - jeszcze jeden klopot mialem z Winem, moj lapek oficjalnie wspiera Viste i tylko Viste :/, wiekszasc sterownikow do XP pochodzi z innych podobnych modeli lub jest modowanych i stabilnosc nie jest najwyzszej jakosci, kiedys pewnie przerzuce sie na Viste (po SP3 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ), ale jak narazie jest to dla mnie wada. Aha i nie polecam premierowych modeli, lepiej kupić cos starszego, ale przetestowanego przez ludzi. Ja swojego kupilem jak wchodzil na polski rynek i dopiero po pol roku w jednym watku wszyscy wypisywali te same usterki i wady (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Tyle tak na szybko, ale zeby nie bylo to ja z lapka jestem mega zadowolony i juz na pewno do stacjonarki nie wroce (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) pozdr |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 10 Dołączył: 26.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może pomoże http://forum.pclab.pl/t349349.html
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 29 Dołączył: 6.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie takiego tematu potrzebowałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Zamierzam sobie kupić właśnie laptopa i spodobał mi się ten:
ASUS X56TA-AP045 Czy uważacie że jest to dobry wybór? Może ktoś go ma? Proszę o opinie. Z linku poprzednika dowiedziałem się tylko tyle: Cytat Asus X56TA-AP053 - konstrukcja bardzo uniwersalna, na uwagę zasługuje konkretna grafa, jaką jest HD3650 w HybridCrossfire z HD3200. Bardzo ciekawa pozycja do obróbki zdjęć i gier. Błyszcząca matryca.
Ten post edytował maniekl2 16.12.2008, 22:55:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzizez, napisz na co ci ten laptop (grafika, gry, programowanie, www) - bo jako podstawka pod monitor to sa tansze.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 29 Dołączył: 6.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programowanie, www, czasem obejrzeć film, czasem też pograć w gry. Uniwersalny. I chce go mieć przez dłuższy okres czasu.
Ten post edytował maniekl2 16.12.2008, 23:47:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli patrzysz na wydajność, stawiasz na dłuższy czas eksploatacji, polecam sprawdzone marki, które z taką samą konfiguracją sprzętu będą ciut droższe.
Warto zwrócić uwagę na elementy które dostarcza producent modelu: matryca (tak jak @kbsucha napisał) , klawiatura (układ), obudowa, bateria, zasilacz. Reszta elementów czyli procesor, pamięć, dysk, grafika są robione przez innych producentów, i we wszystkich są takie same. I jeśli masz np Acera z taką samą konfiguracją i Asusa, czy np Toshibe, i ten pierwszy jest o 300zł tańczy, to oczywiste, że na czymś oszczędzają. Co prawda Toshiba i IBM dodają trochę do ceny ze względu na marke, ale tak czy inaczej jakość wykonania jest lepsza. Ja osobiście polecam Asusa, bardzo dobry serwis, szybki, notebooki dobrej jakości. Jeśli chcesz wydać 4500 to możesz kupic z matryca 17" i numeryczną klawiatura i jeszcze zostanie Ci na drugi monitor (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Dobre są Asusy z serii F3SC, M50VC, X57VN Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jak chcesz malo wydac i miec cos porecznego i z dosyc dobrym sprzetem to polecam eeepc 1000h albo 901
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 2 Dołączył: 9.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mac Mac i jeszcze raz, nikt nie powie złego słowa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 2 Dołączył: 9.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niby te maki fajnie wyglądają i mają fajny interfejs, ale jak połowę softu, którego potrzebuję na codzień musiałbym odpalać przez jakieś emulatory, to ja dziękuję.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kup desktop do takich rzeczy, na laptopie będziesz się tylko męczył. Za takie pieniądze (4.5k) możesz kupić i komputer stacjonarny wystarczający do programowania i sredniej jakości laptopa na raz. Hmm, dlaczego ? Sądze że laptop do właśnie pracy jest najlepszy - a jego głóną zaletą jest mobliność - masz swój sprzęt itp. zawsze tam gdzie jesteś ... sam pracuje na PC'ie (jeszcze) i czasami ide gdzieś i coś mam napsiać a tam nic nie ma ... trzeba wsyztsko stawiać od nowa ściagać oprogramowanie itp~~ (fakt wiele czasu nei zajmuje ale zawsze). Też pare razy spotkałem się z tym że robiłem projekt w domu i w "terenie" też masakra latać w kółko z pene'm zapomniało się zgrać czy coś i masakra xP Co do tematu, też bym patrzał na układ klawiatury, jej wytrzymałość, wielkość LCD i jego parametry - reszta to ewentualnie wielkość dysku , no i oczywiście ługość życia baterii . Ten post edytował melkorm 30.12.2008, 01:45:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wlaśnie, jego wygodą jest mobilność, nie wygodna praca.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest dokładnie tak jak mówi nasty. Wygoda laptop to jego mobilność. Możesz go swobodnie przenosić z pokoju do pokoju lub z jednego miejsca pracy do drugiego.
Ja sam muszę pracować na laptopie w wielu miejscach, ale ostatnio widzę u siebie tendencję do upodobniania go do zwykłego desktopa - czyli osobna myszka, klawiatura, monitor itd. Laptop to w zasadzie tylko przenośny dysk twardy ;-) Sama praca jest o wiele bardziej komfortowa na tradycyjnym komputerze - większy i lepszy ekran, wygodniejsza klawiatura, lepsza wydajność, większa ergonomia miejsca pracy itd itp. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Ja sam muszę pracować na laptopie w wielu miejscach, ale ostatnio widzę u siebie tendencję do upodobniania go do zwykłego desktopa - czyli osobna myszka, klawiatura, monitor itd. Laptop to w zasadzie tylko przenośny dysk twardy ;-) Ja od chyba 2 lat pracuję tylko na laptopie (nie mam stacjonarki). Do lapka mam podłączoną zwykłą myszkę i klawiaturę. Pracuje się tak samo jak na desktopie, a w razie potrzeby mogę wziąść go pod pachę (na plecy). Koszt myszki + klawiatury niski, a wygoda użytkownika (przynajmniej dla mnie) znacznie większa. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 15:23 |