Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]"Zegar" graficzny, odświeżanie wykresu - czym?
neptus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam coś w rodzaju zegara - specyficzny wykres kołowy zależny od czasu. Wykres jest po skomplikowanych obliczeniach kreślony w php i wywoływany z parametrami.

Marzy mi się, by
1. Wykres odświeżał się automatycznie, powiedzmy, co 5 min.
2. Nie przeładowywać przy tym całej strony,
3. Sprawić wrażenie ciągłości tej operacji (mniej więcej jak obrót wskazówek zegara),
4. Skrypt i ścieżki do plików na serwerze w postaci explicite mają być niedostępne dla użytkownika.

PHP samo tego nie zapewni.
Jakieś skrypty w Ajax pewnie da się w sieci znaleźć i zaadaptować. Te skrypty jednak z definicji nie spełniają wymagania p-ktu 4., bo tam wszystko jest podane na tacy. A może się mylę i da się użyć ścieżek względnych bez ujawniania bazowej? Moje dotychczasowe doświadczenie jest w tej materii negatywne ale też ze względu na zbytnią otwartość kodu nie starałam się uczyć javascript. Wystarczały mi dotąd banalnie prościutkie gotowce.

Co mi radzicie? Zapomnieć o wykresach w PHP i zacząć kombinować np. z CGI? A może całkiem z czym innym? Szczerze mówiąc, nie mam jeszcze pojęcia, co można zrobić w CGI, czy to w ogóle obejmuje grafikę i jakiej jakości. Mam spore doświadczenie w programowaniu ale bardzo niewielkie w aplikacjach internetowych. Dotąd wystarczał mi HTML + PHP jako silnik obliczeniowy. Teraz czas na coś o większych możliwościach.
Do flasha jakoś nie mam przekonania. Te produkcje, co widzę, są mało ciekawe technicznie, wyglądają jak bohomazy z MSPainta.

Działam na wynajętym serwerze, żadna instalacja nie wchodzi w grę.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.09.2025 - 00:36