![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak z bazy wygenerować taką tablicę:
Struktura mojej tabeli: Kod +-----+------+---------+------------+------------+ | id | type | extends | href | name | +-----+------+---------+------------+------------+ Id- id menu Type: są różne typy. Oto one (cyfry to to, co jest wpisane w type): Kod 1 - menu górne //To nie jest teraz ważne 2 - nagłówek menu lewego 3 - menu lewe Extends - nagłówek tego menu (0 oznacza brak, czyli nagłówek) Href - adres Name - nazwa Czyli np. z tego: Kod +-----+------+---------+------------+------------+ Powstanie takie menu:| id | type | extends | href | name | +-----+------+---------+------------+------------+ | 524 | 2 | 0 | 0 | Nagłówek 1 | +-----+------+---------+------------+------------+ | 525 | 3 | 524 | index.php | Menu 1 | +-----+------+---------+------------+------------+ | 526 | 3 | 524 | index2.php | Menu 2 | +-----+------+---------+------------+------------+ | 527 | 3 | 524 | index3.php | Menu 3 | +-----+------+---------+------------+------------+ | 528 | 3 | 524 | index4.php | Menu 4 | +-----+------+---------+------------+------------+ +-----+------+---------+------------+------------+ +-----+------+---------+------------+------------+ | 529 | 2 | 0 | 0 | Nagłówek 2 | +-----+------+---------+------------+------------+ | 530 | 3 | 529 | index.php | Menu 1 | +-----+------+---------+------------+------------+ | 531 | 3 | 529 | index2.php | Menu 2 | +-----+------+---------+------------+------------+ | 532 | 3 | 529 | index3.php | Menu 3 | +-----+------+---------+------------+------------+ | 533 | 3 | 529 | index4.php | Menu 4 | +-----+------+---------+------------+------------+ Kod +------------+ więc taka tablica:| Nagłówek 1 | +------------+ --| Menu 1 |-- --| Menu 2 |-- --| Menu 3 |-- --| Menu 4 |-- +------------+ +------------+ | Nagłówek 2 | +------------+ --| Menu 1 |-- --| Menu 2 |-- --| Menu 3 |-- --| Menu 4 |-- +------------+ Jak zapisać bazę do takiej tabeli? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 30.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytanie musisz sam sobie dopisac bo nie mam czasu sie wczytywac. Kod pisany na szybko. Jeżeli to nie jest to o co ci chodzi to moze cie chociaz naprowadzi
Ten post edytował ultra_18 13.12.2008, 19:18:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie o to chodzi.
1. Nie będzie tylko 2 nagłówków menu i to jeszcze z nazwą Nagłówek {numer}, tylko tak, jak jest w bazie w polu name. 2. To samo z "menu {numer}" 3. Jaki dać warunek, aby pobrało type = 2 lub 3? Bo WHERE type=2 OR type=3 nie działa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 40 Dołączył: 14.08.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm... a przypadkiem przy zapytaniu SQL warunek WHERE type=2 OR type=3
nie powinien znajdować się w nawiasie? |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, teraz zapytanie działa. A co z głównym problemem?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 40 Dołączył: 14.08.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skoro w tabeli masz pole extends --> czyli id pod jakim to ma się znaleźć nagłówkiem
czy też do jakiej grupy należy, to po prostu rozbuduj zapytanie o Group by |
|
|
![]()
|
|
Zrobię to inaczej. Tylko coś nie działa:
Nie pokazuje mi wszystkich rekordów, gdzie type=2 lub type=3 (pokazuje tylko jeden rekord. Dokładniej: Kod Array ( [0] => 3 [id] => 3 [1] => 2 [type] => 2 [2] => 2 [extends] => 2 [3] => index.php [href] => index.php [4] => 1 [visible] => 1 [5] => [name] => ) ).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Na zdrowy chłopski rozum, to w pętli powinna być Twoja metoda obsługi SQL, a nie mysql_fetch_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Cytat Na zdrowy chłopski rozum, to w pętli powinna być Twoja metoda obsługi SQL, a nie mysql_fetch_array. Wiem, ale jak nie działało, to na wszelki wypadek wywaliłem $db->sql_fetcharray(); (kilka razy pomogło, ale tylko do testów - później musiałem to włączyć).Zrobiłem tak: I działa ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 11:34 |