![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam nadzieję, ze mnie nie zabijecie za takie pytanie. A mianowicie mam do zrobienia w magazynie inwenture, chodzi o to że pod koniec roku chce zrobi raport który pokazuje stany magazynowe, oraz ceny tych artykułów. No i wlasnie niewiem jak zrobic, aby utoższamiac nady artykuł z konkretną ceną :/ Bo jeśli w magazynie jest np. 15 długopisów, 10 po cenie 2zl z pierwszej faktury, i 5 po cenie 3zl z drugiej faktury, to jak to zrobic??
Artykuły dodaje poprzez wprowadzenie faktury, a następnie pozycji poszczególnych z faktury:
W osobnej tabeli są aktualizowane stany magazynowe, gdy wprowadzam 10dlugopisów to dodaje sie ta liczba do stanu. Chodzi mi o to żeby mi ktoś podpowiedział jak rozwiązac problem INWENTURY. Może macie jakiś fajny artykuł, albo jakiś post na tym forum żebym mógł sobie poczytac. Z góry dzięki za odpowiedź |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
inwentaryzacja bedzie na podstawie faktur (zliczone wszystkie pozycje na fakturach), gdzie potem beda aktualizowane stany w odzielnej tabeli?
Ten post edytował memory 12.12.2008, 19:55:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podczas dodawania pozycji na fakturze, aktualizowana jest taka tabela:
I na tej tabeli są wykonywane operacje dodawania i odejmowania poszczególnych artykułów. Np jeśli ktoś bierze 10długopisów, to jest odejmowane z tej tabeli. W tabeli FAKTURA i FAKTURA_POZYCJE nie jest nic robione. W jaki sposób zrobic ta inwenturę z tabeli FAKTURA_POZYCJE? Bo nie rozumiem:/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym wywalil z FAKTURA_POZYCJE NazwaArtykulu i wartosc netto, wprowadzilbym IdArtykulu jako klucz obcy i zrobil odrebna tabele ARTYKULY z takimi wpisami jak nazwa, opis, waga itd. Trzeba zaimplementowac algorytm LIFO lub FIFO do zdejmowania towaru z mazgazynu. Zamiast ARTYKULY_BIUROWE zrobic tabele KATEGORIE z idkategorii, idartykulu (numer kategorii + klucz obcy = klucz wlasny), nazwa, opis. Co do rezerwacji to tez odrębna tabela. Ilość widoczna przenieść do tabeli ARTYKULY. Jak mądrze zrobisz schemat bazy to aplikacja sama się napisze
![]() Ten post edytował Darti 12.12.2008, 22:36:30 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za wskazówki!!
A znacie może jakąś książkę gdzie jest jakiś fajny przykład magazynu i inwentury?? Oraz gdzie jest pokazane zaststosowanie FIFO? Mogą byc taż jakieś poządne artykuły, szukałem w necie ale nic nie moge znaleź na ten temat:( Nie jestem mistrzem w PHP więc swoją calą wiedze opieram na podstawie książek i artykułów w necie. Mam "PHP i MySQL Vademecum profesjonalisty wyd. III" oraz "PHP i MySQL Witryna WWW oparta na bazie danych" i w tych książkach niestety niema nic o magazynach, o inwenturach, ani o FIFO ![]() Niechce tutaj zadawa tysiąca pytań bo nie od tego jest forum żeby się uczyc, więc mam nadzieję ze mnie zrozumiecie:) Pomóżcie prosze ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Forum służy właśnie do zadawania pytań byleby sensownych
![]() -------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:09 |