![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzie popełniam błąd?. Chodzi mi o to że to jest funkcja dodajaca formularz w którym wybiera sie jedno pole radio jedno pole option i kilka pól checkbox funkcja mi nie dodaje niestety nic i nie wiem co źle robie prośze o pomoc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
plik funkcje
wplik wykonujacy zapytanie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy:
1. pole id nie jest przypadkiem kluczem ? Jeśli już jest w bazie to nie można dodać rekordu z takim samym id 2. Zmienne $id_kierunek nie jest przypadkiem tablicą? Jeśli tak to jaką wartość wstawiasz w zapytaniu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ad1 id jest kluczem ale nie jest jako autincrement
ad2 id_kirunek jest jako jedna z wartośc inputa select czyli jest to jedna z opcji option |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Szczerze mówiąc, to ten kod jest trochę bez sensu - wstawi Ci parę TAKICH SAMYCH wartości, a nie różnych, jak zapewne chcesz. Chodzi o zalinkowany formularz? |
|
|
![]()
|
|
A czy: 1. pole id nie jest przypadkiem kluczem ? Jeśli już jest w bazie to nie można dodać rekordu z takim samym id 2. Zmienne $id_kierunek nie jest przypadkiem tablicą? Jeśli tak to jaką wartość wstawiasz w zapytaniu? jesli chodzi o $id_kierunek to przepraszam ale nie zobaczyłem dokładnie faktycznie jest tablicą
Szczerze mówiąc, to ten kod jest trochę bez sensu - wstawi Ci parę TAKICH SAMYCH wartości, a nie różnych, jak zapewne chcesz. Chodzi o zalinkowany formularz? to raczej nie jest bez sensu chodzi o stworzenie formularza gdzie wybiera sie rodzaj matury jede i jeden kierunek i i kilka przedmiotów które sa zalerzne od wybranego kirunku poprostu chce zorbić dynamiczny formularz który admi strony może łatwo stworzyć |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat to raczej nie jest bez sensu chodzi o stworzenie formularza gdzie wybiera sie rodzaj matury jede i jeden kierunek i i kilka przedmiotów które sa zalerzne od wybranego kirunku poprostu chce zorbić dynamiczny formularz który admi strony może łatwo stworzyć Ale po co, w takim razie, pętla...? Naprawdę nie rozumiem, dlaczego przejeżdżasz tablicę, skoro nie używasz tu jej wartości. Chcesz mieć parę zduplikowanych wpisów w bazie? Jeśli robisz to świadomie, to ok, ale ta pętla wygląda mi na błąd w logice. |
|
|
![]()
|
|
chodzi mi o stworzenie dynamicznego formularza który admin strony moze w łatwy sposób stworzyć np wybieramy kierunek który ma id i wybieramy rodzaj matury i wybieramy kilka przedmiotów które są zalerzne od wybrange kierunku
Ale po co, w takim razie, pętla...? Naprawdę nie rozumiem, dlaczego przejeżdżasz tablicę, skoro nie używasz tu jej wartości. Chcesz mieć parę zduplikowanych wpisów w bazie? Jeśli robisz to świadomie, to ok, ale ta pętla wygląda mi na błąd w logice. dokładnie tak chce mieć kilka zduplikowanych wpisów w bazi to jest efekt zamierzony podam kokretny przyklad załuzym ze kierunek informatyka ma id 1 przedmio matematyka ma id 11 przedmiot fizyka ma 12 przedmiot wos ma id 13 tabela będzie tak wyglądała tabela formularz: id_forum | matura | przedmiot 1 nowa 11 1 nowa 12 1 nowa 13 |
|
|
![]()
|
|
Cytat id_forum | matura | przedmiot 1 nowa 11 1 nowa 12 1 nowa 13 Ale w chwili obecnej tamta pętla robi tak: Kod id_forum | matura | przedmiot 1 nowa 11 1 nowa 11 1 nowa 11 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Ale w chwili obecnej tamta pętla robi tak: Kod id_forum | matura | przedmiot 1 nowa 11 1 nowa 11 1 nowa 11 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) w tej chwili to ta funkcja nic nie dodaje i nie wiem gdzie leży problem domyslam sie i kolega na forum podpowiedział że to możliwe że to przez to że id_kierunek jest w formie tablicy może zamieszcze kod
|
|
|
![]()
|
|
a gdzie pobierasz $tablica_kierunku?
Podajesz same funkcje. A jak generowany jest formularz? Jakie wartości? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:09 |