![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 3 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chcę zrobi na stronie możliwośc uploadowania obrazkow (przez formularz, type="file"). Z samym uploadem nie ma problemu, ale chcę też te zdjecia skalowac - jezeli jest większe od ustalonego limitu (szeokosc, wysokosc), to odpowiednio zmniejsza je. Z tego co czytałem na php.net, są osobne funkcje do oblugiwania osobnych rozrzerzeń obrazków - jpg,png,gif i nie wiem czy jeszcze jakies.
Co najelpiej użyc do skalowania obrazków? Chce, aby obsługiwana była jak największa ilośc rozszerzeń. Znalazłem w necie klase class.upload.php - spisuje sie świetnie, tylko że zajmuje aż 2MB (chociaż możnaby nieco ją skompresowac, z tego co widzialem w kodzie źrodlowym jest spooro komentarzy). Co polecacie do skalowania obrazków? -------------------- http://estender.net - profesjonalne strony i aplikacje internetowe (Ruby on Rails, Kohana PHP)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w PHP są od tego funkcje GD i ogólnie nie trzeba 2MB kodu PHP do tego
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 3 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No tak, ale z tego co widziałem, dla każdego rozszerzenia jest inna funkcja: imagecreatefromgif, imagecreatefrompng, imagecreatefromjpeg itp. Więc do każdego rozszerzenia trzeba używać odpowiedniej funkcji? Nie ma jakiegoś pojedynczego, uniwersalnego zamiennika, który obsługiwałby wszystkie najbardziej znane rozszerzenia obrazków?
-------------------- http://estender.net - profesjonalne strony i aplikacje internetowe (Ruby on Rails, Kohana PHP)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz prostą klasę używającej odpowiedniej funkcji do danego rozszerzenia.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.07.2025 - 01:24 |