![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 9 Dołączył: 21.05.2008 Skąd: Łomianki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chcę napisać sobie czat klimatyczny, ale niestety z wyrażeniami regularnymi u mnie cienko :/ Czytałem jeden porodnik, niestety nic mi nie wychodzi ![]() Użytkownik pisze: *Podchodzę do baru, siadam* Witaj Stefan. I chciałbym, żeby skrypt sam zamieniał to do postaci <i>Podchodzę do baru, siadam</i> Witaj Stefan. Niestety nie mam pojęcia jak to zrobić. Czekam na podpowiedzi, albo innego typu pomoc-wolałbym nie dostawać gotowca. -------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Nie sadze ze uzywanie takich znakow jest ok.
Uzyj wysiwyga z bbcode np tinymce z pluginem No i jak parsowac do bbcode ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 9 Dołączył: 21.05.2008 Skąd: Łomianki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale mi chodzi, zeby user nie musial wlasnie wpisywac [i ] [ /i] tylko, żeby po wpisaniu *tekst* mu to zamieniało...
-------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Dlatego napisałem ci o wysiwygu ;> A poza tym jak poczytasz o bbcode mniej wiecej bedziesz wiedzial jak zabrac sie do swojej rzeczy.
P.s. A pomyslałes co będzie z emotkami :*:* itd? Ten post edytował wookieb 10.12.2008, 16:07:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Emotikonek nie mam zamiaru stosować
![]() -------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]()
|
|
Ty może nie. Ale użytkownicy i tak je wpisza.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak, ale chyba w wyrazeniach moge jakos napisac, zeby liczyl tylko dwa pierwsze ** czyli jak ktos napisze
*podchodzi do kogos* siemka xxx :* to mozna zrobic tak, zeby tylko te dwa pierwsze znaki * zamienilo na odpowiednio <i> i </i> ? -------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]()
|
|
A jak ktoś napisze Hej :* co tam u ciebie :*:* mójk
![]() Zastanów sie 150 razy dlaczego te znaki. Przeciez doskonale widzisz ze stosuje sie cos takiego jak bbcode i to jest jak narazie najlepsze rozwiazanie. Po co "wyważać otwarte drzwi"? A na inne tagi jakich znaków zabronisz? / : itd? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@wookieb ma rację, podchodź do tematu z założeniem że user to idiota (nie twierdzę że tak jest, ale lepiej być pesymistą) i błąd nie znaleziony w 100-letnich testach użytkownik znajdzie przy pierwszym podejściu
![]() -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Zastanów sie 150 razy dlaczego te znaki. Przeciez doskonale widzisz ze stosuje sie cos takiego jak bbcode i to jest jak narazie najlepsze rozwiazanie. Po co "wyważać otwarte drzwi"? http://pl.wikipedia.org/wiki/Textile -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Może uważasz ze sprawdzi sie to w przypadku czatu? Ja tak nie uwazam. o ile _ i # sa do przełknięcia to ** juz nie. Ten post edytował wookieb 10.12.2008, 18:02:08 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Myślę, że by to przeszło, gdyż:
Cytat I chciałbym, żeby skrypt sam zamieniał to do postaci <i>Podchodzę do baru, siadam</i> Witaj Stefan. Niestety nie mam pojęcia jak to zrobić. Czekam na podpowiedzi, albo innego typu pomoc-wolałbym nie dostawać gotowca. Rodem /me z IRC. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Dobra to próbuję z preg_replace, ale nie wiem co podać w jednej zmiennej.
Mam tak:
Niestety nie wiem co oznacza to:
Czekam na odpowieź! -------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]()
|
|
A zobacz, jak są parsowane zmienne w stringach otoczonych podwójnymi uszami.
![]() przykład:
Widzisz? ;] -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
No dostaje od serwera:
wypisz mi zmienna asdasdb, potem asdasdasd Czyli tak jakby omijał b, ale nie wiem jak to zastosować :/ EDIT: Dobra mam ![]()
Ten post edytował ArekJ 11.12.2008, 21:58:25 -------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:51 |