![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2003 Skąd: Polska / Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
MAm pytanie. Jak posortować wyniki wg zliczonej sumy (ORDER BY SUM(punkty) DESC) ?? Czy takie coś się uda? A jeśli nie tak to jak. Proszę o pomoc w tej kwestii. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2002 Skąd: jesteś? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SELECT *,SUM(punkty) AS pkt FROM tabela ORDER BY pkt
wydaje mi sie ze na przyklad tak. oczywiscie wszystko pisane malymi literami dopasuj do swojej tablicy. * oznacza wszystkie komorki z rekordu, AS pkt oznacza ze zliczone punkty majha byc widoczne jakos komorka pkt, wg ktorej rowniez mozna sortowac (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2003 Skąd: Polska / Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat SELECT *,SUM(punkty) AS pkt FROM tabela ORDER BY pkt
wydaje mi sie ze na przyklad tak. oczywiscie wszystko pisane malymi literami dopasuj do swojej tablicy. * oznacza wszystkie komorki z rekordu, AS pkt oznacza ze zliczone punkty majha byc widoczne jakos komorka pkt, wg ktorej rowniez mozna sortowac :) OK. Dzięki. A jak teraz posortować to jeszcze wg sumy dla poszczególnego użytkownika? ID uzytkownika jest w tej samej tabeli. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2003 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[sql:1:d9c4c936a8]SELECT *,SUM(punkty) AS pkt FROM tabela GROUP BY id ORDER BY pkt [/sql:1:d9c4c936a8]
gdzie id to id użytkownika |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: bie L any Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja mam tak przy okazji pytanie
bo mam taki kodzik: [php:1:e5939f8251]<?php $wynik=mysql_query("SELECT *,MIN(id) AS min FROM newsy WHERE id LIKE min"); while($rekord = mysql_fetch_array ($wynik)) { echo $rekord['tresc']; } ?>[/php:1:e5939f8251] I to nic nie daje - jak zrobię te zapytania oddzielnie to działają a tak nie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.08.2025 - 10:48 |