![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kompletnie się zablokowałem i proszę o pomoc.
Mam tabelę WYBRANI (nazwiska), która zawiera kilkanaście wybranych nazwisk z tabeli WSZYSCY (nazwiska, numery). Chciałbym teraz w taki sposób połączyć te dwie tabele, żeby z tabeli WSZYSCY uzyskać numery dla nazwisk, znajdujących się w tabeli WYBRANI. Wszelkie kombinacje JOIN zwracają mi tylko jedno (ostatnie) nazwisko z tabeli WYBRANI i przyporządkowany mu numer z tabeli WSZYSCY. z góry dziękuję za cierpliwość! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
jeśli masz w tabeli WYBRANI pole odpowiadające id tabeli WSZYSCY możesz to porównać w sposób WYBRANI.id_wszyscy=WSZYSCY.id... ale to jest strzał w ciemno ponieważ nie wiem jak wygląda struktura tabel.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jedyne pole wspólne dla dwóch tabel, to NAZWISKO
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinno działać jak dobrze zrozumiałem twoje pytanie. -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 23 Dołączył: 2.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A probowałeś tak:
? ![]() -------------------- Masz swoje mieszkanie i chcesz je wynająć? Sprawdź ofertę Zarzadządzanie Najmem
WRONA.IT - pozycjonowanie stron www.ecyklopedia.pl |
|
|
![]()
|
|
problem okazał się tkwić nie w zapytaniu, tylko w źle sformatowanych danych w samej bazie danych. Po ich poprawieniu, działa najprostsze polecenie, czyli:
pozdrawiam i dziękuję za pomoc |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:49 |