![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 9 Dołączył: 21.05.2008 Skąd: Łomianki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
otóż próbuję skleić sobie czat/sb, ale niestety nie idzie mi :/ Dokładniej mam problem z pobraniem czegoś z bazy. Zrobiłem połączenie dwóch tabel lecz wywala błąd: Resource id #6 Kod pobierania danych wygląda tak
Gdzie jest błąd? Szukałem informacji o tym błędzie, ale nigdzie nie mogę nic o nim znaleźć. -------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
to nie zaden blad.... przeczytaj w manualu co zwraca mysql_query
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-query.php i jak odebrac wynik zapytania http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-array.php zamykam, bo to nawet na przedszkole lekka przesada edit: otwieram, bo okazalo sie, ze kolega mial problem z wyslowieniem i chodzi ździebko o co innego. @arek opisz problem dokladnie jeszcze raz tu, zapodaj dokladnie kod, ktory generuje Twoj "blad" i nie mecz mnie juz na PW ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 9 Dołączył: 21.05.2008 Skąd: Łomianki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra
![]() Kod wygląda tak:
I właśnie zwraca wartość Resource id #6 , która według @nospora była zpowodowana nie użuwaniem mysql_fetch_array. Uważał tak gdyż nie podałem całego kodu, a ja użuwam tej funkcji i niestety to nic nie daje. Nie zabardzo wiem jak to naprawić. Czekam na podpowiedzi, -------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Po pierwsze nie "zwraca" bo zwraca to funkcja a tutaj nie widze nigdzie "return"
To co mowisz to pewnie $tekst. Napewno działa bo gdyby nie działało to by zwrocilo błąd, że mysql_num_rows ma nieprawidłowy argument. A u cieie pewnie zapytanie nie zwraca zadnych rekordow bo takich nie ma i tyle. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zeby otrzymac tekst "Resource id #6" musisz gdzies w kodzie miec cos takiego:
U ciebie tego nie ma w kodzie co pokazales. Albo pokazujesz nam niecaly kod, albo takie cos jest w includes/config.php albo w bazie masz taki wpis, ale mowiles mi na PW ze tabele masz pustą, wiec to odpada -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze powiązane z tym pliki
czat.php
i wyslij.php
EDIT: Już działa, pomógł mi kolega na gadu-gadu. Okazało się, że jest to wina includowania pliku do index.php i tam wyswietlania zmiennej $tekst. kod wyglada tak
Po zmienieniu zmiennej $tekst na jakas inna wszystko działa. dziekuję za chęć pomocy ![]() Ten post edytował ArekJ 9.12.2008, 16:54:42 -------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A czy widzisz tutaj kod wyswietlajacy tego co mówi nospor?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
@wookieb właśnie nie
![]() -------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]()
|
|
no i sprowadzilo sie do tego, ze nie pokazales nam wszystkiego i ze nie czytales co ci sie pisalo:
ze masz gdzies echo $res, gdzie $res to wynik mysql_query() , czyli u ciebie $tekst ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No widzisz, nie pamiętałem, że tak ta zmienna w index'ie się nazwya
![]() ![]() -------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 18:22 |