![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 7 Dołączył: 9.12.2008 Skąd: wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , w koncu zalozylem sobie konto bo jako gosc czesto nikt mi nie odpisywal .
A wiec mam problem tylu : Fatal error: Class 'mysqli' not found in W mam serwer krasnala w nim php5.0.4 , w pliku php.ini dodałem ścieżke extension=php_mysqli.dll Kod ;Windows Extensions ;Note that MySQL and ODBC support is now built in, so no dll is needed for it; . . . extension=php_mysql.dll extension=php_mysqli.dll reset zrobiłem i nie działa . Ktoś wie jak sobie z tym poradzić ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
problem bardzo czesto poruszany. uzyj wyszukiwarki forum google
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 7 Dołączył: 9.12.2008 Skąd: wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ejjj ,nie pisał bym gdybym nie szukał . Problem w tym że w sieci są odpowiedzi typu - zmień serwer ... ... bla bla
na stronie forum krasnala bylo aby wpisać extension=php_mysqli.dll na innych stronach również tylko to znalazłem ! Może nie potrafię szukać ![]() Liczyłem na pomoc z waszej strony ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor, mogłes podpowiedzieć jak szukać
#temat, zdaje mi się że musisz po kopiować biblioteki w odpowiednie miejsca/katalogi systemowe/... ale pewny nie jestem bo z reguły linux u mnie A co do zmiany servera, to samo polecam 5.0.4 - starszego nie było? weź xampp jest nie samowicie proste;) Ten post edytował dadexix 9.12.2008, 12:26:38 -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat @nospor, mogłes podpowiedzieć jak szukać ![]() Ale co tu podpowiadac? Wpisuje swoją fraze: Fatal error: Class 'mysqli' not found w szukajke forum czy tez w szukajke forum google i ma.... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
z tematu wyszukiwania http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Fa...+Google&lr=
Cytat 1. skopiuj libmySQL.dll z folderu gdzie masz mysql mysql/bin do c:/windows Skopiowałem ,chodz nie wiem po co skoro on tam już był , dalej mysqli nie działa Cytat 2. skopiuj php.ini do c:/windows Skopiowałem ,chodz nie wiem po co skoro on tam już był , dalej mysqli nie działa Cytat 3. Zobacz czy mysqli jest wlaczone gdy wywołasz phpinfo() Wywołuje phpinfo i nie ma nić o mysqli jest tylko info o mysql , wyrażenia "mysqli" nie ma nigdzie w temacie nr 1 z wyników wyszukiwania dowiedziałem sie aby stosować mysql_connect , ale ja nie chce ,ja chce new mysqli . Denerwuje mi to już , przejżałem te tematy z 5 razy aż do strony 20 z wyników z google i nie znalazłem odpowiedzi . Coś nie działa i nawet nie wiem co . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdz czy php_mysqli.dll jest tam gdzie trzeba i w ogóle to w logach powinno być czemu nie działa
-------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]() ![]()
|
|
Rozwiązałem problem :
brakowało jednak tej zasranej scieżki w php.ini . Problem w tym że jak otwierałem php.ini przez panel krasnala (to w pasku szybkiego obok zegara) i edytowałem(zapisz zmiany ) przez ten uEdytor to chyba się to informacja nie zapisywała ,lub też zapisywała się w jakimś innym pliku , cholera wie . Sprawdziłem wszystkie php.ini na dysku wszędzie ręcznie wpisałem extension=php_mysqli.dll i zabanglało . Problem nie był taki prosty , chodź metody były podane w sieci nie zawsze wiadomo co user namieszał na swoim kompie ![]() Dzieki za posty . PS. jak edytować to ręcznie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 21:09 |