![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Szybkie pytanie, zeby nie rozwlekac:
Czy i jakie narzedzia stosujecie, przy projektowaniu baz? Probowlaem sam czegos poszukac, ale SourceForge wywalil mi 52 strony wynikow w katalogu "database" - to troche za duzo jak na moje mozliowsci percepcji ![]() Czy w ogole istnieje jakies przyjemne narzedzie (najlepiej pod windowsa - phpMyAdmin'a mam, ale projektowanie w nim jest dla mnie troszke niewygodne). Podobno mozna sie bawic nawet Accesem, ale ten program akurat jakos nie sie nie chce na dysku zainstalowac (moze dlatego ze go wylaczam przy instalacji? ;PP ). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Szubin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie będziesz się śmiać. Używam kartki i ołówka 8)
LeWaR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Smiac sie? a dlaczego? kartki i olowka tez mozna uzywac na windowsach - tych w sciane wprawionych.
Tylko w takim razie jak bardzo rozbudowane sa Twoje bazy? i jaka metode projektowania bys polecil? Wbrew pozorom Twoja odpowiedz nie jest smieszna. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Smiac sie? a dlaczego? kartki i olowka tez mozna uzywac na windowsach - tych w sciane wprawionych.
Tylko w takim razie jak bardzo rozbudowane sa Twoje bazy? i jaka metode projektowania bys polecil? wg mnie projektownaie powinno zaczynac sie od kartki papieru i olowka ;) na spokojnie - wpierw projekt potem dopiero podchodzimy do komputera. do generowania schemtatow bazy danych (oracle) uzywam powerdesignera - pozwala np przygotwac schemat zaelznosci pomiedzy tabelkami dla juz istniejacej struktury. dostepne chyba jako trial 3 tyogdniowy. -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Cytat wg mnie projektownaie powinno zaczynac sie od kartki papieru i olowka
![]() No i tu sie nie zgodze ![]() W jednym z wczesniejszych watkow pisalem o pewnej stronie - popelnilem przy jej tworzeniu kilka (nascie?) bledow i przygotowuje sie do stworzenia drugiej wersji - ale tym razem juz profesjonalnie (na tyle na ile dam rade) - mam juz opracowane _jakie_ dane musze znierac w tabelach, teraz bym musial usiasc i rozrysowac zaleznosci itp - ale nawet na podlodze nie mam tyle miejsca zeby porozkladac sie z kartkami linijkami i kredkami zeby schematy porysowac.. dlatego pozostaje tylko komputer i stad to moje pytanie ![]() Power Designer? zobaczymy... moze i do mojego MySQL'a sie jakos nada? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
polecam ksiazke "Bazy danych dla zwyklych smiertelnikow" nie pamietam autora ale... ze wszystkich jakie byly w moich rekach o tej tematyce tylko w tej ksiazce znalazlem odpowiedzi na moje pytania oraz potwierdzania moich przemyslen.
sa tam pytania jakie nazlezy sobie zadac aby dobrze zaprojektowac baze danych itp Zas poza Accessem innego programu nie widzialem ... duzo pracowalem (kiedy) w accessie ale nawet majac takie narzedzie wolalem kartke i dlugopis Pozdrawiam [/size][size=24] -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
Czyli jednym slowem pozostalismy przy olowku i papierze. A szkoda. Przydaloby się takie narzędzie (może ktoś podchwyci pomysł?). Jak ja je sobie wyobrażam..
Tworzymy liste wszystkich pół jakie będziemy potrzebować. (tylko lista pol i typow) A nastepnie drag&dropem sklejamy je w poszczegolne tabele - od razu (a'la Access) rysują nam sie na diagramie zależności, zmiana typu danego pola zmienia odpowiednio wszystkie uzycia tego pola... Majac cały diagram gotowy, klikamy na "gereruj", wybieramy typ bazy jakiego używamy i dostajemy w wyniku ładny pliczek "baza.sql" gdzie zawarte sa wszystkie CREATE TABLE. No chyba że jednak gdzieś cos takiego istnieje... (można to bardzo przyjemnie zrobić na kartce papieru, ale.. dbajmy o środowisko i oszczędzajmy drzewa..., hih) Gdyby komuś się cos takiego przewinęło przed oczami - dajcie znać... nawet PW albo mailem.. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest narzędzie do projektowania baz współpracujące z MySql-em. DeZign for Databases. Niestety nie free.
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Jest narzędzie do projektowania baz współpracujące z MySql-em. . Niech bogowie naszych przodków błogosławią twoją rodzine do 5 pokolenia wstecz i wprzód ![]() Cytat Niestety nie free. Ale trial dziala...
Ide czytac o foreign key'ach, bo cos nie kumam tego, hyhy... manual mysql'a moim przyjacielem... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jest narzędzie do projektowania baz współpracujące z MySql-em. DeZign for Databases. Niestety nie free. o! nie znalem tego cusia. po pracy obacze :)
-------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2003 Skąd: Sochaczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Power Designer to chyba najpotężniejsze narzędzie tego typu. Niezły soft ciężkiego kalibru, ale w MySQL-a można spokojnie na nim pracować (przez MyODBC). Jako jedyny soft potrafi generować bazy obiektowe! Dużą zaletą jest niewątpliwie możliwość drukowania schematu bazy wraz z relacjami. Polecam jednak z uwagi na koszt MySQL FRONT tylko że w ersji 2,2 broń boże 2,5 (nie wiem ale dużo funkcji nie działa albo się wysypują) najlepszy soft tylko do MySQL-a i darmowy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do projektowania bardzo dobry jest CASE STUDIO 2
http://www.casestudio.com/enu/download.aspx Pozdrowki -------------------- Dziękuj za przysługi...
Warsztat: Apache 2.0.39 | MySQL 3.23.36 | PHP 4.2.2 www.djparson.tk |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja uzywam Db Designer wersja bodajze 4
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 20:25 |