![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 5 Dołączył: 23.10.2006 Skąd: Gda?sk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam tabele fields o nastepujacej strukturze i okolo 2mln wierszy: id(int), document_id(int), name(varchar), value(text) index(document_id, name, id) W tabeli trzymane sa nazwy pol i ich wartosci z refem do dokumentu. Dokument ma tak jakby wersje, pole jest edytowane poprzez wstawienie wiersza o refie do tego samego dokumentu z ta sama nazwa. czyli jesli mam wiersz: 1 | 1 | imie | adrian i wstawiam 2 | 1 | imie | marek to znaczy ze wyedytowalem dokument '1' i zmienilem wartosc pola imie z adrian na marek. aktualne wartosci dla poszczegolnych pol jestem w stanie wyciagnac bardzo szybko dzieki indexowi (0.07 s):
ale kiedy chce przeszukac wyniki po value zapytaniem:
to wykonanie trwa juz okolo 15s. Ma ktos jakis pomysl?? bo mi sie juz wyczerpaly ![]() pozdrawiam adrian Ten post edytował abusiek 8.12.2008, 23:49:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Spróbuj założyć 2-kolumnowy indeks na kolumny name oraz value. Powinno pomóc.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 5 Dołączył: 23.10.2006 Skąd: Gda?sk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki za odpowiedz
![]() Niestety wyniki nie poprawily sie wogle. Zreszta dawanie indexu na pole value, ktore jest typu text w mysq-u troche mija sie z celem bo trzeba okreslic jego dlugosc, a naksymalna dlugosc indexu to 1000 bajtow, a poniewaz baza ma kodowania utf-8 (1 znak = 3 bajty) wiec mamy raptem 333 znaki :/ To co dziwi mnie najbardziej to to ze wybranie ostatnich wartosci dla kazdego pola dokumentu zajmuje 0.07, przeszukanie calej tabeli w poszukiwaniu wartosci value = 'Adrian' jakies 0.8 a wyciagniecie czesci wspolnej tych dwoch zbiorow jest tak masakrycznie wolne... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sposób:
nie jest najlepszym rozwiązaniem przy takiej ilości danych. A to z prostej przyczyny. Pierwsza część zapytania (FROM tabela1, tabela2) tworzy iloczyn kartezjański dwóch tabel, czyli jak masz po 1 mln rekordów, to na początku robi się 1mln^2 wyników. Dopiero WHERE tabela1.id = tabela2.id wybiera z tego iloczynu interesujące Cię wyniki. GROUP BY dodatkowo obciąża zapytanie. Zainteresuj się składnią JOIN - miałem bardzo podobny problem i po zamianie iloczynu kartezjańskiego na JOIN'y zszedłem z 8 sek. do 0.02 sek. [edit] Kiedyś pisałem o tym na Gronie, może znajdziesz tam kilka wskazówek: http://grono.net/forum/topic/13590469/0/ (jak nie masz konta, to zrobię screen'a) Ten post edytował sowiq 9.12.2008, 00:07:35 |
|
|
![]()
|
|
Mozna by bylo to zapytanie zlozyc tak, ale ono wtedy nie zwraca mi wynikow ktore potrzebuje:
Mi chodzi o to zeby uwzglednic tylko ostatnia 'wersje' pola dokumentu a zapytanie powyzej zwraca dokument ktory kiedys mial w polu machine wartosc 424591, czyli zupelna pomylka ![]() Z kolei to zapytanie ktore zwraca poprawne wyniki:
trwa az 18.5s. Tutaj wybieram najpierw ostatnie idiki pola o danej nazwie dla danego dokumentu i dopiero potem lacze je z wynikami przeszukiwania co daje oczekiwany rezultat ale trwa straaaasznie dlugo ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
baza danych nie służy do wyszukiwania. Zapytania z LIKE zawsze będą wolne dla większej ilości rekordów. Użyj np. sphinxa
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
tutaj nie jest problemem like bo to zapytanie ktore ma w sobie like wykonuje sie w 0.5 s
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak napisałem powyżej - GROUP BY może znacząco wydłużyć czas wykonywania zapytania. Usuń dla testów wszystkie GRUP BY i zobacz jaki będzie czas. Jeśli się zmniejszy (tak przewiduję), to będziesz wiedział co optymalizować (np. przez DISTINCT).
|
|
|
![]()
|
|
distinct dla mysql jest wolniejszy niz group by.
Poza w podzapytaniu wybierajacym ostatnie wartosci dla kazdego pola, kazdego dokumentu, czyli
jest zastosowany tight scan, dzieki temu ze na tabeli zalozony jest index (documentId, name, id) i to zapytanie zwraca wyniki w 0.07s wiec watpie zeby dalo sie szybciej. Wg mnie problem tkwi w tym ze jesli majac juz teraz te ostatnie wersje kazdego chce sprawdzic czy sa wsrod nich takie z value like '%234%' musze jeszcze raz dolaczyc tabale i po niej szukac, czyli napisac cos takiego --> czas wykonania to 0.05s teraz z jednej strony mam zbior idikow pol w ostatniej wersji z drugiej zbior idikow pol ktore w value kiedys tam (moze obecnie) maja 123. Wyciagniecie czesci wspolnej tych dwoch zbiorow czyli fieldow ktore aktualnie maja w wartosci 123 zajmuje tyle czasu. Jak zagladam w logi mysql-a to okazuje sie ze jedna z tabel jest kopiowana na dysk jako tabela tymczasowa i to raczej trzeba optymalizowac tylko problem w tym ze juz nie mam pomyslu jak, bo probowalem chyba kazdej znanej mi skladni... Ten post edytował abusiek 9.12.2008, 12:28:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 11.08.2025 - 21:50 |