![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szanowni forumowicze, potrzebuje pomocy i/lub informacji czy dane ktore chce uzyskac z bazy sa w ogole mozliwe do uzyskania.
Mam tabele: ------------------ id | visit_host | ------------------ 1 | onet.pl | 2 | net.de | 3 | chelo.pl | ... Potrzebuje uzyskac dane w takiej postaci ile | domena ------------- 1 | .de 3 | .pl Czyli krotko mowiac zliczanie wystapien takiej samej domeny w kolumnie visit_host napisalem cos takiego:
aczkolwiek jak widac nie jest to zapytanie najwyzszych lotow. Moje pytania sa nastepujace: 1. czy mozna w jakis sposob wyswietlic wyciety fragment stringa przy pomocy regexp? (regexp daje tylko infromacje boolowska) 2. czy jest sens w tym przypadku joinowac tabele sama do siebie? 3. jak zliczyc wystepowanie takich samych fragmentow w stringu? Bede wdzieczny! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za odpowiedz
niestety bardziej chodzilo mi o to, ze mam wiele roznych rodzajow domen w visit_host (tzn. nie wiem ile i jakie), a nie tylko dwie .pl i .de ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
To po co używasz REGEXP do takich prostych wyrażeń? Jeśli masz stałą liczbę znaków poszukiwanych od prawej, to skorzystaj z czegoś takiego:
Tylko sobie dostosuj. Nie ma sensu męczyć dodatkowo wyrażeń regularnych, jeśli można osiągnąć taki sam efekt korzystając z mniej zasobożernych funkcji. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:27 |