![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra przekonaliście mnie co do słuszności stosowania kontekstu. ( Temat: PDO_i_wspolpraca_z_wlasnymi_klasami )
Tylko jak go połączyć z ładowarką modułów. Przykładowy moduł Artykuły: Kod - Control Klasa silnika Loader, ładuje mi konkretny kontroler. Następnie Model i na końcu widok, którego nazwa jest zwrócona przez kontroler. Loader sam rozróżnia którą klasę załadować poprzez dostęp do Router'a. Obecnie Loader pobiera biblioteki poprzez Instance::Get('module.article.control.list' [etc.] ), który jest połączeniem rejestru z abstract factory.| - Category | - Edit.php | - List.php | - View.php | - Article | - Edit.php | - List.php | - View.php // Każdy controler to oddzielna podstrona. // Jeśli bym chciał potwierdzać edycję, wsadziłbym Edit.php do folderu i dodał plik Confirm.php - Model | - ORM ( Propel ) | - Category | - [Control/Category/] | - Article | - [Control/Article/] | - Config | - Config.php | - settings.php <- Trzymam ustawienia modułu. - View | - RSS.php | - Default.php Dzięki temu każda wtyczka / dodatek może wykorzystać już załadowany kontroler, model lub widok, a nawet pobrać i wykonać inny. Przykładowo jesteśmy na stronie z konkretnym artykułem, a wtyczka pobiera nam listę artykułów i wyświetla wynik w panelu bocznym. No i teraz moje pytanie. Jak mam wpasować tutaj kontekst? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 6 Dołączył: 26.03.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie wszystkie rdzenne komponenty fw, dziedziczą po klasie dfCore. Dla 'innych' mam interfejs z dwoma metodami.
Wszystkie klasy ładuje obiektem dfLoader, który automatycznie robi taki 'myk'.
Szczerze, to nie wiem jak to lepiej rozwiązać... Jest dość elastyczne, więc zawsze można przerobić. I przykład zastosowania.
Pozdrawiam. Ten post edytował Mize 7.12.2008, 15:58:10 -------------------- NULL;
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 00:30 |