![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 3.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałbym napisać taki skrypt: Mam tabele MYSQL `time`, mam w niej 4 pola; id, username, time, timeto. Chciałbym abym przy rejestracji dodał do niej coś w tym stylu; '',zdzisiek,$czas,$czas2 Przy tym $czas = data teraz bez kropek, czyli np. 05112008 a $czas2 = $czas + 60 dni... I potem codziennie o jakiejś godzinie (najlepiej o północy, bo jest mało serwer obciążony) sprawdzał komu się skończył czas i go wyrzucał z tej tabeli... Narazie mnie to przerasta i nie wiem jak zrobić ; a)dodanie do daty 60 dni (z uwzględnieniem miesięcy 31,30 lub lutego), b)codzinne sprawdzanie tabeli, c) nie wiem czy lepiej sprawdzac po username czy po ID usera (mam id w innej tabeli) Jeżeli ktoś by był tak miły i pomógł był bym bardzo wdzięczny! -------------------- ![]() Dziękuję wszystkim za pomoc w PHP :) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a )
b ) albo cron albo panel sterowania >> zaplanowane zadania c ) co chcesz sprawdzac? zawsze lepiej sprawdzac po wartosci zaindeksowanej (zapewne tu ID), ale jesli chodzi o kasowanie, to wystaczy codziennie o polnocy odpalasz zapytanie
Ten post edytował ddiceman 5.12.2008, 13:14:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 3.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a )
b ) albo cron albo panel sterowania >> zaplanowane zadania c ) co chcesz sprawdzac? zawsze lepiej sprawdzac po wartosci zaindeksowanej (zapewne tu ID), ale jesli chodzi o kasowanie, to wystaczy codziennie o polnocy odpalasz zapytanie
a)śmiga, dzięki! (w prawdzie bez zer uzupełniających, ale w c) dałes mi jak usunąc to bez zer i nie bedą mi one już potrzebne) ![]() Mam konto na; http://www.unl.pl/index.php?menu=terms, jak tam zainstalować/zrobić jakoś corna? Ten post edytował kayy 5.12.2008, 13:23:22 -------------------- ![]() Dziękuję wszystkim za pomoc w PHP :) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozprostuj sobie zapytanie, a bedzie Ci latwiej je zrozumiec:
Kod INSERT INTO `time` ( id, username, time, timeto ) VALUES ( NULL, "'.$user.'", DATE_FORMAT( CURRENT_DATE(), '%d%m%Y' ), DATE_FORMAT( DATE_ADD( CURRENT_DATE(), INTERVAL 60 DAY ), '%d%m%Y' ) ); = wstaw domyslne ID, nazwe usera ($user), aktualna date w formacie %d%m%Y (ddmmyyyy), aktualna date powiekszona o 60 dni (interval 60 day) w formacie %d%m%Y (ddmmyyyy) Ten post edytował ddiceman 5.12.2008, 13:21:16 |
|
|
![]()
|
|
Ok, to już śmiga, ale teraz jak zainstalować/zrobić jakoś zaplanowane zadania/ coś innego Corna. Mam hosting na http://www.unl.pl/index.php.
-------------------- ![]() Dziękuję wszystkim za pomoc w PHP :) |
|
|
![]()
|
|
wg tego zablokowano Ci tam crona.
w takim przypadku pozostaje Ci zapisanie gdzies (baza danych, plik) informacji o dacie przeprowadzenia ostatniej aktualizacji i przy odslonie strony sprawdzanie, czy aktualna data >= data aktualizacji + 24h. |
|
|
![]()
|
|
wg tego zablokowano Ci tam crona. w takim przypadku pozostaje Ci zapisanie gdzies (baza danych, plik) informacji o dacie przeprowadzenia ostatniej aktualizacji i przy odslonie strony sprawdzanie, czy aktualna data >= data aktualizacji + 24h. Ok, zrobiłem to tak: mam includa umieszczonego w każdym pliku strony (wlasciwie to w plikach layouta, ktore sa umieszczone w kazdym pliku strony) i za kazdym razem odpala się coś takiego;
Tabela aktualizacja ma 2 pola; jedno id drugie data, typu data. Ktore przyjmuje date w formacie yyyy-mm-dd. Jednak mimo to, że data w aktualizacji już upłyneła, a userowi w tabeli `time` skonczyl sie czas, skrypt nic nie robi... Wtf? #EDIT JUŻ NAPRAWIŁEM! Chodziło o to, że przy explode trzeba było dać _ a nie - bo próbowało odjąć od siebie date ![]()
Chodzi o to zapytanie ;p Ten post edytował kayy 5.12.2008, 14:45:19 -------------------- ![]() Dziękuję wszystkim za pomoc w PHP :) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 10:11 |