![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam!
Dokształciłem się, poczytałem poćwiczyłem. Teraz piszę dwa proste skrypciki. Jeden ma zliczać dni od podanej daty. Drugi ma losować liczbę.Częśc mam już wykonaną, pomysły mam zapisane po polsku. Teraz muszę je uzupełnić i zakodować. Piszę tutaj, ponieważ chciałbym wiedzieć: - jak zapisać losową liczbę do zmiennej (najpierw ją wylosować) - jak zrobić róznice między datą dzisiejszą a podaną. Na liczbach są to proste operacje, a na dacie. Ten post edytował obelix94 5.12.2008, 07:33:36 -------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
Jak to czytasz, to współczuj mi. Przebolewam za swe grzechy... Współczujcie... Gdzie to współczucie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Ja dacie to odejmujesz od http://php.net/time liczbe wygenerowana przez http://php.net/mktime
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jeszcze jedno. Dałem funkcje gmDate i mi wychodzi coś takiego: 05.12.2008 40:14
-------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
Jak to czytasz, to współczuj mi. Przebolewam za swe grzechy... Współczujcie... Gdzie to współczucie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co Ci gmdate() wystarczy date(), gmdate() podaje czas +0 a nie jak w Polsce funkcjonalniej +1...
2. Najpierw generujesz datę w formacie time() i zapisujesz ją np w mysql potem sprawdzasz ją i odejmujesz od time() z danej chwili następnie mnożysz: $różnica*60*60*24 i zaokrąglasz w dół i masz ilość dni która minęła od danego momentu w tym przypadku odkąd do mysql wpisałeś ostatnią datę, i to cała sztuka... Ten post edytował ShadowD 5.12.2008, 16:13:01 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:36 |