![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Męcze się z wysłaniem emaila ze strony php. Cały czas wyskakuje mi, że nie może połączyć się z SMTP. Ściągnąłem klsę PHPmailer i jest to samo tylko nie wiem czy dobrze ustawiłem.
Tak wygląda kod PHP
i w class.smtp.php zmieniłem: $host = "ssl://smtp.gmail.com"; $port = 465; Co jeszcze trzeba zrobić? Jest to serwer lokalny. Czy ma znaczenie konfiguracja outlooka i czy cos trzeba zmienic w php.ini Ten post edytował bubu77 4.12.2008, 14:45:40 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Człowieku... i inni ludzie. Nauczcie sie CZYTAĆ!
w ściągnietej paczce w folderze docs i pliku "use_gmail.txt" pisze DOKŁADNIE jak korzystać z poczty na gmail CODE <?php // example on using PHPMailer with GMAIL include("class.phpmailer.php"); include("class.smtp.php"); // note, this is optional - gets called from main class if not already loaded $mail = new PHPMailer(); $body = $mail->getFile('contents.html'); $body = eregi_replace("[\]",'',$body); $mail->IsSMTP(); $mail->SMTPAuth = true; // enable SMTP authentication $mail->SMTPSecure = "ssl"; // sets the prefix to the servier $mail->Host = "smtp.gmail.com"; // sets GMAIL as the SMTP server $mail->Port = 465; // set the SMTP port $mail->Username = "yourname@gmail.com"; // GMAIL username $mail->Password = "password"; // GMAIL password $mail->From = "replyto@yourdomain.com"; $mail->FromName = "Webmaster"; $mail->Subject = "This is the subject"; $mail->AltBody = "This is the body when user views in plain text format"; //Text Body $mail->WordWrap = 50; // set word wrap $mail->MsgHTML($body); $mail->AddReplyTo("replyto@yourdomain.com","Webmaster"); $mail->AddAttachment("/path/to/file.zip"); // attachment $mail->AddAttachment("/path/to/image.jpg", "new.jpg"); // attachment $mail->AddAddress("username@domain.com","First Last"); $mail->IsHTML(true); // send as HTML if(!$mail->Send()) { echo "Mailer Error: " . $mail->ErrorInfo; } else { echo "Message has been sent"; } ?> W dodatku co to jest za zapis? Kod $email="[email="nazwa@gmail.com"]nazwa@gmail.com[/email]"; // Recipients email ID Przecież on nie powinien zadziałać Ten post edytował wookieb 4.12.2008, 15:08:50 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i co z tego, że jest napisane jak mi i tak nie działa.
w php.ini zmieniłem [mail function] ; For Win32 only. SMTP = ssl:/smtp.gmail.com smtp_port = 465 ; For Win32 only. sendmail_from = nazwa@gmail.com i i w class.smtp.php zmieniłem: $host = "ssl://smtp.gmail.com"; $port = 465; i ktoś może mi powiedzieć co mam poprawić. Mam taki komunikat: Warning: fopen(contents.html) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in E:\SERWER\HTML\phpmailer\class.phpmailer.php on line 1870 Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: no SSL support in this build in E:\SERWER\HTML\phpmailer\class.smtp.php on line 123 Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to smtp.gmail.com:465 in E:\SERWER\HTML\phpmailer\class.smtp.php on line 123 Mailer Error: SMTP Error: Could not connect to SMTP host. Ten post edytował bubu77 5.12.2008, 08:46:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Przywroc domyslne ustawienia php.ini
Po drugie wywal twoje zmiany w klasie bo niepotrzebnie to wszystko robisz. Po drugie podajesz zla sciezke do pliku contents.html (przecież to wszystko pisze) A potem sprawdz czy masz ssl na serwerze http://php.net/manual/en/openssl.installation.php -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem jak kazałeś i nadal nie chce się połączyć....
Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: php_network_getaddresses: gethostbyname failed in E:\SERWER\HTML\phpmailer\class.smtp.php on line 122 Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to smtp.gmail.com:465 in E:\SERWER\HTML\phpmailer\class.smtp.php on line 122 Mailer Error: SMTP Error: Could not connect to SMTP host. |
|
|
![]()
|
|
Ok a teraz upewnij się, ze masz ssl na serwerze.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
a mogę jakoś pominąć ten ssl, żeby go nie używać bo jak dla mnie to trochę skomplikowane?
|
|
|
![]()
|
|
Inaczej nie zalogujesz sie na gmailu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
OK. To teraz dwie sprawy:
1) jak mogę sprawdzić czy serwer obsługuje ssl 2) czy mogę skorzystać z jakiegoś konta które nie wymaga SSL (np. WP czy ONET)? |
|
|
![]()
|
|
1) http://php.net/phpinfo
2) Tak -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:04 |