![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem z kolumnami w CSS, ale dość nietypowy - tzn powinnien być pospolity, ale nie mogę znaleść do niego żadnego tutoriala ani rozwiązania w necie. Problem prawdopodobnie da sie rozwiazac zarowno przez PHP (jakies magie zeby napiszNius wywolywalo na przemian w dwoch divach) albo przez CSS (tylko jak?)
Mam w CMSie kod PHP w stylu: Kod foreach ($niusy as $nius) { napiszNius($nius); } Funkcja napiszNius dodaje odpowiednie divy itp i printuje posta. W ten sposob tworze liste postow jeden pod drugim. Teraz chcialbym ta sama liste sformatowac na dwie kolumny, kazdy nius na przemian w lewej i w prawej kolumnie. Pierwsze co wymyslilem, ustawic w CSS szerokosc diva z niusem na polowe diva glownej i float:left dla divow. Zadzialalo czesciowo - w prawej kolumnie niusy ukladaly sie jeden za drugim, ale w lewej "czekaly" na niusa w prawej kolumnie - tak jakby gdzies byl clear. Probowalem przeroznych kombinacji ustawiania naprzemiennie float:left; float:right, dodawania roznych overflowow, zabaw z szerokoscia i wysokoscia i zawsze ktoras z kolumn czekala z nastepnym niusem na poczatek niusa w drugiej. Da sie jakos zaradzic temu ? PS. Mam nadzieje ze dobrze to wytlumaczylem, jak nie to postaram sie rozrysowac przyklad jak to teraz wyglada Kod Kolumna 1 | Kolumna 2 Nius 1 | Nius 2 -------------|-------------- asdasda | dasdasdas asdasd | dsadasda asdasd | ddsdadsad -------------|------------- Nius 3 | Nius 4 -------------|------------- dsadsadad | dasdadasd dsadasdasda | dsadasdada -------------| dsadasdasda | dsadadadsada | dasdasdada | dsadsadasd |------------- Nius 5 | Nius 6 -------------|------------- dsadadadsa | sdaddads dsadsadasda | dsadsadasd dsadsadasda |------------- dsadasdas | Nius 7 dasdasda | ------------ dsadasdasd | dfsdfsdfsdf dsadasdasd | sdfsdfsdfsdf -------------| dfsdffsdfsdf | dsfsdfsdfsdf | dsfsdfsfsdf | fdsfsdfsdfsf |----------- Nius 8 | Nius 9 -------------|------------ fdsfsdfsdfds | fdsfsdfdsf i takie efekty niezalezne od tego czy caly czas niusom ustawiam float:left czy na przemiennie float:left i float:right. Ten post edytował Dinth 3.12.2008, 13:53:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 16:08 |