![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taką oto tabele z parametrami produktów:
to oczywiście tylko niewielki wycinek tabeli. i zapytanie:
tabela zawiera parametry produktów (na przykładzie komputerów). mam jeszcze druga tabele z produktami i łącze ją za pomocą JOIN ale dodanie tej tabeli ie stanowi dla mnie problemu więc osunąłem ją z zapytania żeby nie zaciemnieć sprawy. zapytanie ma za zadanie wyszukać produkty o określonych parametrach i wyświetlić np komputery: procesor Athlon 64 X2 i dysk 250 lub 160, wyniki muszą oczywiście zawierać oba warunki czyli procesor i dysk. w podanym wyżej zapytaniu użyłem operatora OR i szuka mi teraz wszystkich produktów które spełniają jeden z warunków czyli procesor lub dysk, oczywiście zmiana operatora na AND nie wyświetli nic tu trzeba użyć innej metody być może podzapytań? Ja niestety nie wiem w jaki sposób to ugryźć. Ma ktoś jakiś pomysł? Z góry dziękuje za odpowiedź Ten post edytował damians1 3.12.2008, 05:45:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem możesz zastosować 2 rozwiązania
Ten post edytował BaN 4.12.2008, 19:30:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze cos takiego:
+ indeks na id_param (bo na wartosc, bedzie raczej gorszy, a 2ch mysql nie uzyje) -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 19:08 |