![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z kodowaniem znaków pobieranych z bazy danych, mianowicie przy polskich znakach wyrzuca mi "krzaki". Próbowałem już prawie wszystkiego, nic nie pomaga... kod skryptu zamieszczam poniżej (w php my_admin metoda porównani znaków to 'latin2_general_ci') natomista gdy wpisuje kwerende w php sprawdzajaca kodowanie bazy to wyswietla 'latin1' i wywala krzaki... Jeśli ktoś wie co jest przyczyną problemu, oraz jak się jej pozbyć, porszę o info:) <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl"> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset="utf-8"> </head> <body> <?php if (!$db_lnk = @mysql_connect("localhost", "user1", "test1")){ echo('Wystąpił błąd podczas próby połączenia z serwerem MySQL...<BR>'); exit; } if(!@mysql_select_db('kontakty')){ echo('Wystąpił błąd podczas wyboru bazy danych: Ksiegarnia<BR>'); @mysql_close(); exit; } echo("Kodowanie znaków to: " . mysql_client_encoding()); $query = 'select * from adresy'; if(!$result = mysql_query($query, $db_lnk)){ echo('Wystąpił błąd: nieprawidłowe zapytanie...<BR>'); @mysql_close(); exit; } ?> <table border="1"> <tr> <td>Id</td> <td>Imię</td> <td>Nazwisko</td> <td>Pseudo</td> <td>Urodziny</td> <td>Adres</td> <td>Telefon kom.</td> <td>Telefon stac.</td> <td>GG</td> <td>Skype</td> <td>E-mail</td> </tr> <?php while($row = mysql_fetch_row($result)){ echo("<tr>"); echo("<td>$row[0]</td>"); echo("<td>$row[1]</td>"); echo("<td>$row[2]</td>"); echo("<td>$row[3]</td>"); echo("<td>$row[4]</td>"); echo("<td>$row[5]</td>"); echo("<td>$row[6]</td>"); echo("<td>$row[7]</td>"); echo("<td>$row[8]</td>"); echo("<td>$row[9]</td>"); echo("<td>$row[10]</td>"); echo("</tr>"); } ?> </table> <?php if(!@mysql_close()){ echo('Wystąpił błąd podczas zamykania połączenia z serwerem MySQL'); } ?> </body> </html> Ten post edytował james8 2.12.2008, 21:54:46 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 55 Dołączył: 23.11.2008 Skąd: UKF Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro masz strone na kodowaniu utf-8 to jak chcesz aby dobrze wyswietlalo dane kodowane w latin-2
![]() Pozdrawiam. -------------------- Pomagam jeśli mam czas oraz jak się na tym znam :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strone sprawdzałem również w kodowaniu iso-8859-2 (czyli latin2), ale co z tego skoro baza jest w latin1(iso-8859-1) tak czy siak wywala krzaki!!!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ustaw kodowanie bazy na utf-8
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
potreb bez różnicy jakie kodowanie ustawiam w php my admin, skrypt php:
echo("Kodowanie znaków to: " . mysql_client_encoding()); odpowiada: latin1 dostaje już cholery z tym :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 55 Dołączył: 23.11.2008 Skąd: UKF Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A probowales zmieniac metode porownywania napisow? Z tego co pamietam domyslne jest latin1_swedish_ci. Sprobuj zmienic na latin2_general_ci lub na utf8_general_ci.
Pozdrawiam. -------------------- Pomagam jeśli mam czas oraz jak się na tym znam :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
~lukasz_os ma racje kluczem będzie metoda porównywanie napisów a nie tylko kodowanie bazy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
lukasz_os porównywanie znaków mam ustawione na 'latin2' krzaków pozbyłem się edytująć wszystkie wpisy w bazie (męczarnia) dane pobiera poprawnie, aczkolwiek przy sprawdzeniu z php kodowania bazy wyskakuje latin1. ISTNY PARADOKS!!!!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zadne paradoks. Jak tworzysz baze w utf to strona tez odrazu utf, zmienianie kodowania nie pomoże jeżeli masz juz wgrane teksty
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
To tak, brak bbcode i wałkowanie tysięczny raz tego samego tematu. Cóż ja mogę, cóż ja mogę... Już wiem, odeśle Cie do wyszukiwarki forum!
Zamykam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:42 |