![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2007 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Napisałem skryp w php który odczytuje z pliku xls dane za pomocą Pear->Reader, wyniki są wystawiane na stronie html. Mam dwie sprawy: 1. W logach apacha mam następujący wpis "PHP Notice: Undefined variable: formatstr in ///reader.php on line 636." 2. Na stronie gdzie mam wyniki z xls-a nie mam polskich znaków W pliku php przy odczycie pliku xls mam zapis $xls->setOutputEncoding('cp1250'). W pliku html w meta mam charset=iso-8859-2. Proszę o podpowiedz jak pozbyć się wpisu w logach apacha i jak otrzymac polskie znaki na www. Pozdrawiam Alpork |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 7 Dołączył: 10.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ad 1
W linii 636 odwołujesz sie do zmiennej, która nie istnieje, np. w instrukcji if sprawdzasz jakiś warunek z tą zmienną, a ona w jakims przypadku nie istnieje. Jeżeli jest tak jak pisze to należy sprawdzić najpier czy zmienna istniej a nastęnie warunek:
Innym sposobem byłoby wyłączenie raportowania błędów typu notice. ad 2. Musisz miec takie samo kodowanie pliku, jak i w sekcji meta. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:32 |