![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jaki sposób można zapisać do sesji wartość pola radio? Próbowałem w sposób taki jak poniżej, ale zapisuje nazwę pola czyli "rad", a nie "zatwierdz" lub "odrzuc"
CODE <? session_start(); ob_start(); if($_SESSION['r']=="zatwierdz") {} else {} ?> <html> <head> <title>test</title> </head> <body> <form action="weryfikacja.php" method="POST"> <input type="radio" name="rad" value="zatwierdz"/>zatwierdz <input type="radio" name="rad" value="odrzuc"/>odrzuc <? $_SESSION['r']=rad; ?> </form> </body> </html> Ten post edytował motorider 30.11.2008, 14:33:42 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 23 Dołączył: 2.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jaki sposób można zapisać do sesji wartość pola radio? Próbowałem w sposób taki jak poniżej, ale zapisuje nazwę pola czyli "rad", a nie "zatwierdz" lub "odrzuc" CODE <? session_start(); ob_start(); if($_SESSION['r']=="zatwierdz") {} else {} ?> <html> <head> <title>test</title> </head> <body> <form action="weryfikacja.php" method="POST"> <input type="radio" name="rad" value="zatwierdz"/>zatwierdz <input type="radio" name="rad" value="odrzuc"/>odrzuc <? $_SESSION['r']=rad; ?> </form> </body> </html> Witaj, formularz przesyłasz metodą typu POST, więc będzie:
Pozdrawiam. -------------------- Masz swoje mieszkanie i chcesz je wynająć? Sprawdź ofertę Zarzadządzanie Najmem
WRONA.IT - pozycjonowanie stron www.ecyklopedia.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wkleję jednak cały kod i napisze dokładnie z czym mam problem. W pętli wypisuję dane pobrane z bazy, dopisuję nową kolumnę status z dwoma polami typu radio i buttonem submit dla każdego wiersza. Po wybraniu opcji dane mają być zapisywane do nowej tabeli. Próbowałem tworzyć dynamiczne nazwy pól radio, ale wtedy nie mogę pobrać ich wartości.
CODE session_start();
ob_start(); include("baza.php"); $wynik = mysql_query('select * from kandydaci'); if($_SESSION['w']) { if($_SESSION['rad']=="zatwierdz") { $status="zatwierdzone"; $checked_z='checked="checked"'; } else { $status="odrzucone"; $checked_o='checked="checked"'; } $id_kandydata=$_SESSION['id_kandydata']; $dis='disabled="disabled"'; mysql_query("INSERT INTO zgloszenia SET id_kandydata='$id_kandydata', status='$status'"); } ?> <html> <head> <title>Weryfikacja</title> </head> <body> <form action="weryfikacja.php" method="POST"> <table> <tr> <td>id</td><td>imię</td><td>nazwisko</td><td>status</td> </tr> <?php while ($rekord = mysql_fetch_assoc($wynik)) { $id_kandydata=$rekord['id_kandydata']; $_SESSION['id_kandydata']=$id_kandydata; echo "<tr>"; echo "<td>";echo $rekord['id_kandydata']; echo "</td>"; echo "<td>";echo $rekord['imie']; echo "</td>"; echo "<td>";echo $rekord['nazwisko']; echo "</td>"; echo "<td>"; $radio="radio_"; $rad=$radio.$id_kandydata; echo '<input type="radio" name='; echo "$rad $checked_z $dis"; echo ' value="zatwierdz";/>zatwierdz'; echo '<input type="radio" name='; echo "$rad $checked_o $dis"; echo ' value="odrzuc"/>odrzuc'; $_SESSION['rad']=$rad; echo "</td>"; echo "<td>"; $wyslij="wyslij_"; $w=$wyslij.$id_kandydata; $_SESSION['w']=$w; echo '<input type="submit" name="'; echo "$w"; echo '" value="Wyślij" '; echo "$dis"; echo '/>'; echo "</td>"; echo "</tr>"; } mysql_free_result($wynik); ?> </table> </form> </body> </html> <?php ob_end_flush(); ?> Ten post edytował motorider 30.11.2008, 16:47:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Próbowałem tworzyć dynamiczne nazwy pól radio - po co? Zamiast dynamicznego generowania zmiennych w celu poprawy czytelności i zwiększenia efektywności zaleca się wykorzystanie tablic. Przetestuj:- odbierasz tak jak zwykły post: - tablicę możesz wygodnie parsować w pętli foreach. |
|
|
![]()
|
|
Co miałbym zapisywać do tablicy?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- u mnie coś takiego działa bez problemu. Opisałbyś czemu to ma służyć, to być może byśmy znaleźli prostsze rozwiązanie. Po co submity przy każdym rekordzie? |
|
|
![]()
|
|
Ogólne założenie jest takie: select zwraca ileś wierszy spełniających jakiś warunek, dane w jakiś uporządkowany sposób trzeba zaprezentować użytkownikowi (do tej pory wypisywałem je w tabeli) i dać mu możliwość dopisania nowych wartości do każdego wiersza a następnie wszystko zapisać do nowej tabeli.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:15 |