![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2004 Skąd: TG Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałem was zapytać jak powinien wyglądać prawidłowo stworzony schemat BD z relacjami dla adresu zamieszkania naszego użytkownika gdzie chcemy zapisywać do bazy mysql takie informacje jak: województwo, powiat, gmina, miasto/wieś, nr_kierunkowy, kod pocztowy, ulica, nr_domu Założenia są następujące: 1. użytkowników w bazie danych jest bardzo dużo 2. nie liczy się czas złączenia wszystkich tabel ![]() 3. liczy się za to dla nas to aby była w bazie jak najmniejsza redundancja danych 4. mamy dostęp do wszystkich potrzebnych danych w celu uzupełnienia bazy 5. ilość danych jest następująca: województw: 16 powiatów: 373 nr kierunkowych: 805 gmin: 3082 kodów pocztowych: 24 906 miasta/wsie: 94 936 ulic: 224 479 Pytam ponieważ chcę uzyskac takie coś: 1. Mam formularz w którym są pola zależne 2. Wybranie np ulicy powoduje przefiltrowanie miast 3. wybór miasta powoduje przefiltrowanie gmin itd... 4. chcę też mieć możliwość wyciągnięcia wszystkich danych o użytkowniku Chodzi o to by wprowadzić do bazy "wszystko co się da" tak aby w miarę możliwości nasz użytkownik wybierał tylko z list rozwijanych ![]() ![]() Co sądzicie o takim podejściu? Może proponujecie inne podejście do tego problemu? Ten post edytował Fixer 2.12.2008, 01:53:59 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:55 |