![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Buduje prywatny portal o mojej małej gminie. Chciałbym również zamieścić rozkłady jazdy, tylko jak...? Mam rozkłady wszystkich linii w plikach exel-a. Czy da się je jakoś wyeksportować do MYSQL? Plik składa się z numeru linii, trasy, przystanków, godzin odjazdów, danych przewoźnika i okresie obowiązywania. Chciałbym aby plik PHP wyświetlił dane o odjazdach z danego przystanku, po kliknięciu w godzinę odjazdu wyświetlił informacje o kursie. Bardzo proszę o pomoc, Pozdrawiam serdecznie ![]() Ten post edytował tomB 29.11.2008, 01:57:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się i to względnie małym nakładem pracy.
Ja bym Ci proponował zapisać najpierw ten plik excela jako XML, albo CSV. A to dlatego, że te 'excelowskie' pliki .xls są zapisane w postaci binarnej i będzie je trudniej odczytać. Jak już będziesz miał taki plik csv, albo xml, to wystarczy napisać prosty parser, który odczyta odpowiednie godziny i numery linii i zapisze to w bazie. Plusy są takie, że jak rozkład się zmieni, to wystarczy tylko wrzucić nowszą wersję pliku. Minusy - trzeba napisać parser ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Które funkcje w paserze użyć. Wątpię żeby mi się udało ale warto spróbować
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
fgetcsv" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
![]() Dużo większe możliwości ma klasa parse csv: http://code.google.com/p/parsecsv-for-php/ ![]() Ten post edytował erix 29.11.2008, 12:46:37 -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
OK to zabieram się do testów,
Jak na razie dziękuje - z pewnością będą jeszcze pytania ![]() Jednak postawiłem na PHP&MySQL (z CSV nie dałem sobie rady ![]() Moja tabela pt "rj" (zamiast tego będą numery linii) wygląda następująco: http://s6.zapodaj.net/images/45601015.jpg Co sądzicie o takim układzie, co dodać, co zmienić? Chciałbym aby w efekcie końcowym rozkład wyglądał następująco: - linia.php?linia=xxx - wyświetlenie numeru linii, trasy, trasy przystankowej, daty obowiązywania rozkładu; - rozklad.php?linia=xxx&przystanek=x&kierunek=x - wyświetlenie listy przystanków dla danego kierunku, wyświetlenie rozkładu z danego przystanku (z podziałem na robocze, soboty, niedziele, wielkanoc, etc), daty obowiązywania. Istnieją niestety również kursy specjalne (omijające jakieś przystanki, kursujące tylko we wtorki etc); - kurs.php?linia=xxx&przystanek=x&kierunek=x&kurs=xx - wyświetlenie pojedynczego kursu, jego trasy, oraz zaznaczenie z którego przystanku odjazd (poprzednie przystanki z jakimś krzyżykiem, strzałeczką czy czymś; - przystanek.php?przyst=xxxx - wyświetlenie numerów linii wraz z linkiem do rozkładu (np przystanku Kraków Pl. Wszystkich Świętych - wyświetlenie numerów linii i kierunków a po kliknięciu przejście do rozkładu danej linii z tego właśnie przystanku). Bądź wyświetlenie rozkładów wszystkich linii w przystanek.pjhp?xxxx; - wyszukiwarka.php - wiadomo, skąd, dokąd, o której godzinie. Tak więc jakie tabele powinny się znaleźć, jak to wszystko zoptymalizować żeby potem było łatwo pracować? 1. Jak zmienić by 'rj' było zmienne (linia=xxx)? 2. Mam kod:
Jak zrobić by kurs1, kurs2 etc były linkami i jak wyświetlić pobrane dane w kurs.php /lista przystanków, godziny odjazdów dla wybranego kursu z zaznaczeniem z którego przystanku odjazd (przykład poniżej) wyświetlenie kurs.php po kliknięciu danego kursu z przystanku Smolki Kod # Św. Wawrzyńca 8:30 //przyciemnione # Plac Bohaterów Getta 8:34 //przyciemnione # Korona 8:36 //przyciemnione # Smolki 8:38 //pogrubione # Rondo Matecznego 8:40 # Rzemieślnicza 8:42 Pozdrawiam serdecznie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:57 |