![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
część! mam mały problem.
Zainstalowałem sobie na Windowsie XP i skonfigurowałem -apache 2.2.10 -php 5.2.6 -Oracle Database 10g Express Edition v10.2.1015 wszystko działa ale jak chce sie połączyć przez skrypt z bazą danych to mi wyskakuje błąd
Fatal error: Call to undefined function oci_connect() in ... po poszukiwaniach na google okazało sie że cos musi być z oci8.dll sprawdziłem jest odznaczone w php.ini czyli powinno chodzić ale jak sprawdziłem przez phpinfo() to ta biblioteka nie ładuje się, w ogóle jej nie pokazuje. szukałem jak to naprawić ale nic nie pomogło. Póżniej pomyslałem że zainstaluje gotowa konfiguracje apache+php więc tak zrobiłem i mam teraz WampServer 2.0c pożniej odznaczyłem kolejny raz php_oci8.dll zrestartowalem serwer i nadal nie laduje tego i wyskakuja mi te błędy. Baza oracle mi chodzi bo moge wejsc na http://127.0.0.1:8080/apex/ logowac sie dodawac bazy itd. Juz sam niewiem czemu to oci8 niechce mi sie ładować szukałem na google ale nic konkretnego nie znalazłem, będe wdzieczny jesli ktos ma jakiś pomysł. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 177 Pomógł: 6 Dołączył: 14.01.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
hmm powodów może być dużo. ale od kiedy siegam pamięcią zawsze miałem problemy z odpaleniem OCI
![]() może pomoże to: http://forums.devnetwork.net/viewtopic.php...85&p=455321 -------------------- "zycia nie mierzy sie liczba oddechow,
ale liczba chwil, ktore zapieraja dech w piersi" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 1 Dołączył: 31.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w php.ini w extensions osfblokuj oci.dll
sciagnij klienta 10g i z niego przekopiuj oci.dll do widnows/system32 i bedzie dzialac |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W php.ini mam odkomentowane tylko extension=php_oci8.dll ponieważ nigdzie nie widze oci.dll, oci.dll przekopiowałem do windows/system32. Teraz mam taki błąd
CODE Warning: oci_connect() [function.oci-connect]: OCIEnvNlsCreate() failed. There is something wrong with your system - please check that PATH includes the directory with Oracle Instant Client libraries in D:\Apache2.2\htdocs\oci8test.php on line 3 3 linia kodu to: CODE $db_conn = oci_connect("system", "oracle", "//127.0.0.1/XE");
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 3 Dołączył: 24.03.2009 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem coś podobnego, ale parę lat temu i pamięć zawodzi
![]() Skąd wziąłeś to oci.dll ? Pamiętam jeszcze że w funkcji łączącej z Oraclem podawałem chyba jakieś ścieżki, ale ni cholery nie wiem jakie ![]() O, znalazłem w archiwach ![]()
Pewnie Ci to nie pomoże, ale więcej nie pamiętam ![]() BTW, dopiero teraz się wczytałem: Cytat please check that PATH includes the directory with Oracle Instant Client libraries Może dorzuć tę ścieżkę do PATH ? Tylko potem restart. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę wstyd się przyznać, ale pomógł restart kompa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Państwa.
mam wrażenie, że spróbowałem wszystkiego, co tutaj opisaliście i dalej nie mam oci. a już odkomentowałem/dopisałem: Kod extension=php_oci8.dll extension=php_oracle.dll extension=php_pdo_oci.dll extension=php_pdo_oci8.dll i mam te biblioteki (php_oracle.dll gdzieś z netu) i jeszcze gdzieś poznajdywałem oracle.dll, oci.dll i wrzuciłem do windows/system32 i restartowałem, i... i piszę, więc nie pomogło... help |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:53 |