![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam;
Słaby jestem w mysql-u. Wpisuje do tabeli rekordy i chciałbym najstarsze zostały usunięte jeśli przekroczą liczbę 100 wpisanych rekordów. Opcja datowa nie wchodzi w grę bo dane zbierane są w różnych odstępach czasowych. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytanie może wyglądać następująco
Wpisuje bez sprawdzenia ale powinno działać -------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lub
-------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lub
Zwraca mi taki błąd: You can't specify target table 'dok' for update in FROM clause
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwraca mi taki błąd: You can't specify target table 'dok' for update in FROM clause
tzn masz na mysli to co przerobiłeś ![]()
-------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Próbowałem to sam modyfikować i stąd liczba 200, ale chyba za cienki jestem.
Nie chciałbym być umolny, ale mimo tej modyfikacji i tak dostaje ten sam błąd. |
|
|
![]()
|
|
a masz uprawnienia do modyfikacji bazy? sprawdź czy zadziała select * - to powinno wyświetlić te rekordy które maja być usunięte - jeśli zadziała to cos z uprawnieniami jest nie tak...
Ten post edytował zegarek84 28.11.2008, 00:49:17 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
a masz uprawnienia do modyfikacji bazy? sprawdź czy zadziała select * - to powinno wyświetlić te rekordy które maja być usunięte - jeśli zadziała to cos z uprawnieniami jest nie tak... Po odespaniu doszukałem sie tego -> http://bugs.mysql.com/bug.php?id=5037 Zgodnie ze wskazówkami usuwa stare rekordy jak trzeba
Dziękuje za pomoc. Ten post edytował p4oj 28.11.2008, 11:16:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:54 |