![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 1 Dołączył: 10.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jak zorganizować manipulowanie na bd, przy wykorzystaniu jednego połączenia? Ja zrobiłem to tak:
Potem w skrypcie robię:
Niestety już przy wywołaniu funkcji database_close() mam błąd: Warning: mysql_close(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in [...]mysql_server.php on line 20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 8 Dołączył: 2.11.2007 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze nie wiem po co Ci w takiej formie to bo moim zdaniem zbytnio Ci to nie ułatwia pracy
po drugie unikaj zmiennych globalnych!! na twoim miejscu przepisał bym to na jakaś klasę, ale jak chcesz się z tym bawić to proponuje użyć var_dump() do wyrzucenia zmiennej $cnn w function database_close() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 1 Dołączył: 10.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No fakt z lenistwa wynikają dziwne rzeczy.
Teraz zrobiłem to tak 1)Klasa odpowiedzialna za połączenie z MySql
2)Najpierw tworzę klasę:
3)Potem przekazuję do wybranych funkcji parametr z połączeniem. Na przykład:
4)Zamykam połączenie na dole skryptu
(Oczywiście zostanie ono zamknięte, jeśli było otwarte) Co do nazewnictwa funkcji to jestem zwolennikiem stosowania NazwaFunckji i NazwaKlasy. Stosowałbym to również w innych nazwach, ale pewnie miałbym później problem z nazwami typu mysql_connect. Ale to tylko tak w ramach wyjaśnienia. Sugestie co do kodu, który pokazałem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 8 Dołączył: 2.11.2007 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ja bym tego tak nierozwiazał. korzystasz tylko z jednej bazy danych tak?
bo jak tak to niezrecznie Ci bedzie cały czas operowac tymsamym odnośnikiem do połaczenia to polecam Ci zrobic klase która w konstruktorze bedzie miała połczenie sie z db a w niej bedzie ewentualnie metoda która jako parametr przymie zapytanie do bd a w wyniku da odpowedz z bazy danych najlepiej w formie array jeśli niewiesz to juz sa takie klasy dostepne w internecie obsługujace wygodnie mysql tutaj masz jak tak klase napisac od podstaw http://www.webinside.pl/php/artykuly/182 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:32 |