![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 3 Dołączył: 9.05.2007 Skąd: Krzyż Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tworzę mini grę w zgadywanie liczb - uczę się podstaw javascriptu i ajax. niestety js nie chce przesłać jakoś danych metodą post. uczę się z książki ale pomysł na grę jest mój
![]() function.php:
function.js: Kod var wylosowanaLiczba = null; function wylosuj() { wylosowanaLiczba = parseInt(Math.random() * 100); } function porownaj(formularz) { window.document.getElementById("wynik").innerHTML = ""; var request = null; var przekazywaneElementy = "podanaLiczba=" + formularz.elements["liczba"].value + "&wylosowanaLiczba=" + wylosowanaLiczba; if (window.XMLHttpRequest) { request = new XMLHttpRequest(); } else { request = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); } if (request) { request.open("POST", "function.php"); request.onreadystatechange = function() { if(request.readyState == 4) { if (request.status == 200) { window.document.getElementById("wynik").innerHTML = request.responseText; } else { alert("blad"); } } } request.send(przekazywaneElementy); } else { alet("nie istnieje obiekt request"); } } w 13 linii function.php chciałem zwrócić wynik plus dwie przesyłane zmienne. jednak w tych zmiennych nic nie ma - są puste (między innymi dlatego wynikiem każdej z odpowiedzi gracza jest "Cyfra, którą podałeś/aś jest za niska:", ponieważ nie da się ich porównać...). już nie mam pomysłu. to już druga, podobna moja aplikacja w której nie działa przekazywanie danych... ![]() ![]() będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:15 |