![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zaczynam dopiero nauke php, mysql. Za zadanie postawiłem sobie stworzenie prostej bazy, formularzy zapisujących do bazy i odczyt. Niestety zatrzymałem się w jednym miejscu. Mam baze (tabele z której pobieram dane):
Następnie Selecta który pobiera dane username2.php Kod <?php // podłączamy plik connection.php require "connect.php"; // wywołujemy funkcję connection() connection(); // wybór do pola listy z bazy danych $query="SELECT id_prac,im_naz FROM pracownicy"; $result = mysql_query ($query); echo "<select name=Nazwisko value=''>Imie i Nazwisko</option>"; // printing the list box select command while($nt=mysql_fetch_array($result)){//Array or records stored in $nt echo "<option value=$nt[im_naz]>$nt[im_naz]</option>"; /* Option values are added by looping through the array */ } echo "</select>"; ?> efektem tego jest wyświetlenie pola wyboru z Imionami i Nazwiskami, o to dokładnie mi chodzi. Chciałbym teraz to pole wstawić do strony html, (skrypt pobierający dane ma być w pliku username2.php) Plik html wygląda tak:
w pliku tym jest już kilka formularzy które przekazują dane do dane.php. Rezultat tego pliku username2.php chciałbym żeby został wstawiony to innej tabeli - dokładnie do kolumny id_prac(ma być wstawione tylko id pracownika a nie imię i nazwisko:
Niestety nie mogę sobie z tym poradzić, przeszukałem forum, google i nic, być może źle szukam. Ten post edytował marcinmarg 25.11.2008, 17:03:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
przekazuj ID a nie im_naz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko że wyświetlane w formularzu na stronie html ma być imię i nazwisko a dodawane ID do innej tabeli.
Nie bardzo wiem jak za pomocą html-a wyświetlić zawartość tego selecta, a potem dodać do innej tabeli. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Yyyy, ale szczerze mówiąc - nie wiem, w czym masz problem? Jak przekażesz ID osoby do skryptu, to jaki problem potem wyciągnąć konkretne nazwisko po stronie skryptu?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
--marcinmarg-- |
![]()
|
Goście ![]() |
no to że nie wiem jak to przekazać do formularza html i potem jak zapisać do innej tabeli..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
no ale ja dalej nie rozumiem... przecież formularz wyświetlasz w html a żeby go przesłać dalej ustawiać atrybut action na odpowiednią stronę...
wytłumacz to lepiej.... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
nie wiem jak w:
wstawić dane pobrane z username2.php (nie potrafię napisać kodu html który by pobierał dane z username2.php). i następnie pobrane dane zapisać ten wynik przesłać do bazy, innej tabel INSERT... ? Może teraz będzie bardziej jasne, może po prostu to tak banalne. |
|
|
![]()
|
|
może zmień rozszerzenie pliku na .php dodaj ten kod pomiędzy znacznikami <?php ... ?>
i dalej nie wiem czy o to chodzi. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie o coś takiego mi chodziło, ale mam jeszcze kolejne pytanie, jak teraz pole select przekazać do zapisu w bazie?
mam już plik dane.php chciałbym dodać do niego dane z Selecta ale id_prac Kod <?php //polaczenie $connect - mysql_connect("localhost", "root", "krasnal") or die ("Sprawdz połaczenie"); //wybor bazy mysql_select_db("kontrola_szczelnosci"); $zmiana = $_POST['zmiana']; $oznaczenie = $_POST['oznaczenie']; $szczelne = $_POST['szczelne']; $nieszczelne = $_POST['nieszczelne']; $dzien = date("Y-m-d"); $godzina = date("H:i:s"); $query = $_POST['Imie Nazwisko']; $dane = "INSERT INTO kontrola_szczel (id_kont_szcze, data, czas, zmiana, oznaczenie, szczelne, nieszczelne, id_prac, id_maszyny, id_dostawcy) " . "Values ('', '$dzien', '$godzina', '$zmiana', '$oznaczenie', '$szczelne', '$nieszczelne', '', '', '') "; $results = mysql_query($dane) or die(mysql_error()); echo "Dane zostały dodane" ?> czy można za pomocą $imie = $_POST['im_naz']? |
|
|
![]()
|
|
można oczywiście że można...
btw. precyzuj pytania bo naprawdę trudno jest wymyślić o co Ci "biega", ja post wyżej czytałem z 5 razy... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
moja wiedza jest bardzo w tym temacie mizerna, wymyśle sobie coś w głowie i czasem ciężko mi to przelać na fachowy język, jak mówię dopiero zaczynam się z tym bawić, nie wiem czy to dobra droga uczyć się w ten sposób od zera.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:32 |