![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poniżej mam skrypt, który wyświetla wszystkie pliki z podanego katalogu wraz z ich rozmiarami. Na końcu natomiast sumuje te rozmiary:
Problem polega na tym, że wszystkie rozmiary podawane są w bajtach. Ja natomiast chcę zrobić taki system, że w zależności czy rozmiar pliku wynosi x bajtów, kilobajtów czy megabajtów liczba nie będzie przekraczać 1024. Natomiast format tej liczby to 2 miejsca po przecinku czyli 1024,00. Czyli plik który ma rozmiar powyżej jednego bajta wyświetlany był w kilobajtach, a plik który ma rozmiar powyżej jednego kilobajta wyświetlany był w megabajtach. Np. 140.04 KB, 1.40 MB, ale nie 1249.08 KB W pewnym sęsie problem rozwiązałem zamieniając bajty na kilobajty w powyższym kodzie, ale to najprostsze rozwiązanie i nie ma prawie nic wspólnego z tym czego ja chcę dokonać.
No i jeszcze druga część problemu mianowicie każdej wyświetlonej liczbie trzeba przypisać odpowiednią nazwę w echo 'B', 'KB', 'MB', itd
Ja znalazłem tali skrypt, ale nie mogę coś dać sobie rady z połączeniem tych dwóch skryptów.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 00:42 |