![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 1 Dołączył: 16.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem:
plik: index.php
plik: plik.php
w pasku adresu cały opis widzę ale go nie wyświetla na stronie, razem ze zmienną $opis wysyłam jeszcze parę innych zmienny i wszystkie są wyświtlane prawidłowo, tylko opis się w ogóle nie wyświetla. Na początku myślałem że może dlatego że jest za długa, ale skoro się wyświetla w pasku adresu to chyba jest ok. Jak ktoś znajdzie chwilę proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 7 Dołączył: 10.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Podstawy HTML - jak definiujemy odnośniki <a>
2. Podstawy PHP, tablice - zmienna tablicowa ma KLUCZ oraz WARTOŚĆ $_GET['klucz'] = 'wartość'. Powinieneś dojść do tego, co jest kluczem, a co wartością. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 1 Dołączył: 16.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem co jest kluczem a co znacznikiem, wiem że <a></a> jest wysyłany metodą get, jednak chciałem spróbować jeszcze czegoś innego i nie wywaliłem tego w poście. Ale ma ktoś pomysł jak to rozwiązać??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 18 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ty przesyłasz dane w zmiennej lp_ciagniki
daj
Po za tym sprawdź czy na pewno link zawiera dane (Czy $dane['opis'] coś zawiera). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 1 Dołączył: 6.11.2008 Skąd: /etc/passwd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie lepiej zrobić to prościej?
Lub bardziej autmatycznie (plik index.php)
Wówczas w drugim sposobie robisz sobie katalog strony umieszczasz w nim pliki .php z treścią newsa/artykułu sformatowanego tagami HTMLa. a wplikach /inc/top.inc.php i /inc/footer.inc.php umieszczasz kod strony czyli w top wszystko nad newsem a w footer pod. I jak zrobisz w /strony plik oferta.php to po wpisaniu adresu www.strona.pl/index.php?lp_ciagniki=oferta pokaże się strona z artykułem z /strony/oferta.php Jeśli wpiszesz www.strona.pl to wyswietli się plik /strony/index.php jeśli zaś wpiszesz www.strona.pl/?lp_ciagnik=asdfasd czyli coś czego nie ma, wyswietli się plik /strony/404.php ![]() A jeśli chcesz łądne linki seo to w pliku .htaccess wpisujesz Kod RewriteEngine On RewriteRule ^strona/(.*) index.php?lp_ciagniki=$1 Wtedy postać Twoich linków jest taka www.strona.pl/strona/oferta (tu przyjład oferta to plik z /strony/oferta.php) Dodawanie linku Tylko jeśli chcesz mieć postać linków /bleb/ble to pamiętaj aby w ścieżce do CSSa podać tak: ../sciezka/css.css Ten post edytował debian 26.11.2008, 10:45:36 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
dzięki Debian ciekawe rzeczy napisałeś jednak mi chodzi o coś trochę innego. Problem wydaje się prosty jednak nie potrafię tego poprawić nie wiem gdzie mam błąd a jeszcze źle napisałem w poście.
z pliku index. php
a w pliku: plik.php chce odebrać opis i go wyświetlić
czyli zmienna $opis jest jakby pusta w pliku plik.php, ale w paku adresu widzę że opis=jakas_wartos, czyli opis posiada jakąś wartość tylko nie wiem czemu nie potrafię jej odczytać |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak masz w adresie .php?opis=blabla
A w php: - nic się nie wyświetla, to prawdopodobnie próbujesz przesłać w adresie jakieś niedozwolone znaki, np. polskie diaktryczne czy spację. Użyj funkcji urlencode, która zamienia np. spację na znaki dozwolone, następnie analogiczną funkcją urldecode to wyświetlisz: - przykład z manuala. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:52 |