![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To mój skrypt formularza:
Cytat <script language="JavaScript"> No i wyświetlają się komunikaty sprawdz(this) ale nie wysyła wiadomości! Nic nie przychodzi na maila. Strona ma odblokowaną funkcję mail, uprawnienia pliku skryptu są 755. No i mogę powiedzieć tyle, że działało mi, ale pod inna postacią kodu tylko, że jak sie odświeżało stronę to milion razy wysyłało wiadomość na maila no i wobec tego zacząłem przerabiać kod, przerabiałem i tamto co działało znikło i jestem załamany szczerze. Można prosic o pomoc.
<!-- Hide function sprawdz(form) { if (form.email.value == "") { alert("Podaj adres e-mail!"); return false; } else { alert("Wiadomość została wysłana!"); return true; } } // --> </script> <?php if (!empty($_POST['tresc']) && !empty($_POST['email'])) { $message = "Od: <{$_POST['email']}>\nTreść wiadomości:\n{$_POST['tresc']}"; $header = "Od: <{$_POST['email']}>"; mail("mojadres@o2.pl","Wiadomość ze strony www","$message","$header"); this.email.value == ""; <!--zerowanie by milion razy nie wysyłał--> this.tresc.value == ""; <!--to samo--> } ?> <form action="?" method="post" enctype="text/plain" onsubmit="if (sprawdz(this)) return true; return false"> <b>Twój e-mail: </b><input type="text" name="email" size="40"><br /><br /> <b>TREŚĆ:</b><br /> <textarea name="tresc" cols="50" rows="15"></textarea><br /><br /> <input type="submit" value="Wyślij"> <input type="reset" value="Wymaż"> </form> Ten post edytował anderson20 25.11.2008, 08:54:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pierwsza uwaga - jak w kodzie php możesz stosować kod js? I do tego html'owe komentarze
![]() Kod this.email.value == ""; <!--zerowanie by milion razy nie wysyłał--> this.tresc.value == ""; <!--to samo--> jak już, to nadaj nazwe formularzowi i odwołuj się do tego po ludzku. Kod echo "<script>document.nazwa_formularza.email.value ='';</script>"; w ogóle błędów jest sporo więcej. za każdym odświeżeniem strony próbujesz wysłać maila, a pewnie chciałbyś zrobić to po naciśnięciu przycisku 'wyślij'? sprawdzaj if($_POST['wyslij']) - oczywiście submitowi też nadaj name.. Do tego może czegoś nie wiem, ale co oznacza ? w action formularza? Jeśli strona ma się odnosić sama do siebie, to wystarczy że dasz action=''.. Ogólnie polecam poczytanie jakiegoś tutoriala do PHP i analizę jakiegoś gotowego przykładu formularza wysyłającego maile ![]() Ten post edytował nitek 25.11.2008, 09:24:54 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 16:48 |