![]() |
![]() |
-gosc- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam taki oto kod:
Kod $adres = "/"; $katalog = opendir($adres); while (false !==($dir = readdir($katalog))){ if ($dir != "." && $dir != ".." && $dir != $dir."_thumb") { if (is_dir($adres.'/'.$dir)){ echo $dir; } } } closedir($katalog); i nie wiem dlaczego wyswietla mi rowniez katalogi z koncowka _thumb, bo wedlug mnie nie powinien. Co wiecej na innej podstronie mam bardzo podobny kod tylko troche bardziej rozbudowany i dziala bez problemu. Ktos ma jakis pomysl ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie da się dać $dir!=$dir.'thumb' bo to wyjdzie dla katalogu np 'costam_thumb'
if('costam_thumb'!='costam_thumb'.'_thumb') |
|
|
-gosc- |
![]()
|
Goście ![]() |
moj blad zapomnialem dodac ze w przeszukiwanym katalogu ( czyli tym z ktorego wyswietlam te katalogi ) sa katalogi z koncowka _thumb ktorych nie chce wyswietlic. Np zawartosc tego katalogu to: kat1, kat1_thumb, kat2, kat2_thumb. I wlasnie tych katalogow z koncowka _thumb nie chce wyswietlic dlatego tam powinien wyjsc taki warunek ze jezeli $dir != $dir_dhumb to wejdz do if i spelnij warunek. Tylko ze z jakiegos powodu to nie dziala i w tym caly problem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 7 Dołączył: 8.12.2003 Skąd: Andrychów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to może spróbuj tak...
Edit: masakra to wolne jest co przedstawiłeś... Penie zadziała ale zaprzęganie wyrażeń regularnych do takich prostych rzeczy to "lekkie" marnotrawienie czasu i zasobów... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Ten post edytował Roly 24.11.2008, 18:06:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
~Roly, Twój kod logicznie niczym nie różni się od pierwotnego... Tylko inny zapis.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 7 Dołączył: 8.12.2003 Skąd: Andrychów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~Roly, Twój kod logicznie niczym nie różni się od pierwotnego... Tylko inny zapis. No i właśnie oto chodzi że się logicznie różni i działa...
To nie zwrorci nigdy logicznej jednynki.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat To nie zwrorci nigdy logicznej jednynki.... Fakt, zapędziłem się. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Cytat To nie zwrorci nigdy logicznej jednynki.... Zwróci, ale akurat na odwrót - dla plików nie zawierających _thumbs. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywalam posty gościa gox oraz jego obecność z fragmentów innych wypowiedzi.
Proszę raportować jego obecność. Będzie leciał do kosza. |
|
|
-gosc- |
![]()
|
Goście ![]() |
erix - twój kod to jest właśnie coś o czym myślałem, dzięki za zaglądniecie i odp. w temacie. Jedna tylko rzecz jest do poprawy, żeby zwracało katalogi bez _thumb należy z tego fragmentu strrpos($dir, '_thumb')!==false pozbyć się znaku ' ! ' i wtedy wszystko gra. Dzięki raz jeszcze.
|
|
|
![]()
|
|
PS. Zobacz notkę w manualu dla strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, pilnuj operatora.
|
|
|
-gosc- |
![]()
|
Goście ![]() |
No tak 0 lub "", mysle ze === powinno zalatwic sprawe, dzieki raz jeszcze.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 03:49 |