![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 12 Dołączył: 16.07.2006 Skąd: : getCity ( ); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam pewien problem mam dwa serwisy o różnych domenach, przetrzymywanych na tym samym serwerze. struktura serwera wygląda nastrępująco: main *serwis1 ◘katalog ○podkatalog *serwis2 ◘katalog ○podkatalog i teraz w kazdym z tych serwisów dokonywany jest upload zdjęć do katalogu katalog/podkatalog/ a chcę żeby po uploadzie z serwisu www.serwis1.pl fotka znalazła się także w kataogu serwis2/katalog/podkatalog/ w jaki sposób moge tego dokonac? próbowałem z dopisaniem $src = '../../serwis2/katalog/podkatalog/'; ale działa po wejściu tylko bez domeny Ten post edytował jarmiar 23.11.2008, 22:18:27 -------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Moja szklana kula pojechała właśnie na narty, nie zostawiła mi, niestety, Twojego kodu.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 12 Dołączył: 16.07.2006 Skąd: : getCity ( ); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Masz włączone register_globals?
Na moje oko, masz źle rozwiązany upload, zobacz tu: move_uploaded_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a symlink" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual nie działa ?
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
niestety mam właczone register globals gdyż tak ten skrypt został beznadziejnie napisany.
chodzi mi o to jak z zaistniałą sytuacją sobie poradzic by uploadowało do tych 2 katalogów symlink() nie działa Ten post edytował jarmiar 23.11.2008, 23:35:31 -------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]()
|
|
Cytat symlink() nie działa Nie działa? Czyli na pewno zwraca false? Pokaż ten kod, którym tworzysz dowiązanie. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
i jak się tworzy te dowiązania za pomocą symlink()
-------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Najpierw z tego korzystasz, później piszesz, że nie działa a na końcu pytasz ... jak tego używać? Czy Ty sobie człowieku jaja tutaj robisz?! Dowiązania tworzy się tak jak opisano to w dokumentacji! człowieku co ty się tak na mnie uwziąłeś ?! pomyliło mi się -------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]()
|
|
Pomyliło? To jak, działa ten symlink" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, czy nie? Skoro nie działa, to musisz jakoś tą funkcję wywołać, nie?
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
ale jak się tworzy te dowiązania bo nie wiem co z czego się bierze
mam jeszcze drugie pytanie jak nazywa się zmienna środowiskowa określająca bezwględną ściężkę skryptu lub serwera do głównego katalogu bno chcę ten upload jakos rozwiązać -------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]()
|
|
Odpowiedź na wszystkie powyższe pytania: Z MANUALA.
Sory, stary, ale za ten czas zdołałbyś przestudiować i opis symlink" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, i stałych predefiniowanych. Google też nie bolą, wpiszesz same hasło "dowiązania symboliczne" i wszystko znajdziesz. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw z tego korzystasz, później piszesz, że nie działa a na końcu pytasz ... jak tego używać? Czy Ty sobie człowieku jaja tutaj robisz?! Dowiązania tworzy się tak jak opisano to w dokumentacji! hehe mike, jarmiar nie robi sobie jaj, ten nasz kolega forumowy już tak ma (patrz jego avatar ze zdjeciem Waldka Kiepskiego, to raczej nie dzieło przypadku ![]() jarmiar: symlink przyda Ci się tutaj najbardziej, ponieważ tworzy dowiązanie symboliczne do pliku. Zamiast kopiować plik wystarczy w docelowym katalogu utworzyć linka symbolicznego (symlinka) do pliku źródłowego i jest on widoczny "prawie" jak faktyczny plik, więc zamiast kopiować np 100mb danych i marnować miejsce używamy tego i zajmujemy ... 1kb ! Mało tego, jak przyjdzie Ci zmienić plik źródłowy (na inny plik ale pod tą samą nazwą) to nie musisz nic z symlinkiem robić. To jest taki wskaźnik do pliku w unixowym systemie plików (tak, Unixy tak potrafią). Namiar na dokumentację podałem Ci wyżej ... -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
dobrze to robie?
cel to jest to miejsce w którym będzie znajdował się "skrót do" fotki ze zmiennej $dowiazanie ![]() -------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]()
|
|
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
więc niby wszystko dobrze robię jednak php nie chcę czytać ścieżki nadrzędnej dla katalogu serwis2 jak wchodze z domeny serwis2.pl natomaist jak wejde
serwer.cos.com.pl/serwis2/ wtedy działa jak mozna to naprawic ma ktoś jakiś pomysł ![]() -------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]()
|
|
Cytat więc niby wszystko niby; jako cel podałeś katalog, a nie nazwę dowiązania... Celowo zalinkowałem do Wikipedii - dowiązanie symboliczne, to nie kopiowanie, że wystarczy mu podać katalog docelowy. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
mi cały casz chodzi o to, jak można np odwołać się do pliku(np zaincludowac) z katalogu wyższego niż katalog z domeną
dajmy na to że struktura mojego serwera wygląda następująco kat1 kat2 kat3 kat4 i mam domene przekierowaną na katalog kat3 i chcę teraz za pomocą skryptu znajdującego się w katalogu kat3 zaincludować plik znajdujący się w katalogu kat2 próbowałem w ten sposób include '../kat2/index.php'; ale to działa tylko wtedy kiedy się wejdzie poprzez: http://serwer.pl/kat3/skrypt.php juz z domeny kat3.pl nie działa! jak to rozwiązać? Ten post edytował jarmiar 25.11.2008, 16:55:13 -------------------- Jeśli my czegoś nie zrobimy, zrobią to za nas inni
|
|
|
![]()
|
|
Cytat juz z domeny kat3.pl nie działa! No jeśli serwer widzi wszystkie katalogi, to nie powinno być problemów... Ścieżki bezwzględne również nie działają? Jak spróbujesz wczytać zawartość pliku np. przez file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, to zwraca jakiś błąd? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:55 |