![]() |
![]() |
-gosc- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, proszę o odpowiedź, czy jest funkcja która mogłaby odczytać z pliku txt dane i wpisać do tablicy ? Wiem, że jest explode() i to generalnie pasuje do odpowiedzi na moje pytanie, ale chciałbym aby funkcja ta zapisywała pierwszy wyraz jako klucz, a drugi jako wartość. Powiedzmy że w pliku txt w jednej linii mam dwie wartości rozdzielone jakimś znakiem ( np. : ) i funkcja zapisywałaby to co przed znakiem : jako klucz, a to co po znaku : jako wartość. Tak, aby potem korzystając z funkcji array_search mógł odszukać w tabeli klucz podając funkcji wartość. Mam nadzieję, że w miarę wyraźnie opisałem jakiej funkcji poszukuję.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
while" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + fgets" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
coś takiego? -------------------- |
|
|
-gosc- |
![]()
|
Goście ![]() |
piotrooo89 - nie do końca ponieważ to co uzyskuję wygląda tak : Array ( [koment1] => 1 ) Array ( [koment2] => 2 ) Array ( [koment3] => 3 ) Array ( [koment4] => 4 ) Array ( [koment5] => 5 ) Array ( [] => )
a powinno tak Array ( [koment1] => 1 , [koment2] => 2 , [koment3] => 3 , [koment4] => 4 , [koment5] => 5 ), ale użyta na początku funkcja file() nasunęła mi pewną myśl, a mianowicie, czy nie wydajniej byłoby za pomocą file zapisywać całe linie do tabeli, po czym przeszukać ją i dopiero w przypadku znalezionego wiersza wykonać explode i potem dopiero operować na zwróconych danych ? Wydaje mi się, że to będzie bardziej wydajne. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ten post edytował marcio 23.11.2008, 21:38:05 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
jestes dużo możliwości możesz spróbować ale nie wiem czy do końca będzie to aż tak wydajne.
-------------------- |
|
|
-gosc- |
![]()
|
Goście ![]() |
marcio - dzieki za kod, ale z jakiegoś powodu taki kawałek nie zwraca nic: echo $klucz = array_search('2', $tab); a według mnie powinien, mimo wszystko dzięki, że Ci się chciało
![]() piotrooo89 - Tobie również dziękuje, pchnąłeś to co chciałem napisać do przodu ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:01 |