![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
WIęc tak :
Mam jedną tablice gdzie są user-y id login 1 aaa 2 bbb ... .... Oraz drugą o nazwie GRY id Gracz1 Gracz2 Gracz3 Gracz4 1 aaa ||||| fff ||||| ggg ||||| bbb 1 ccc ||||| rrr ||||| zzz ||||| aaa I teraz co potrzebuje .. Chodzi o zliczenie ile każdy gracz ktory jest w tabeli USERS wystepuje w tabeli GRY w polach (Gracz1 Gracz2 Gracz3 Gracz4) , oraz żeby wyświetliło mi 10 najcześciej występujących. Jak probowałem : [php:1:c0a51ebd78]<?php $users_zapy="SELECT login FROM liga_users "; $users_wyk=mysql_query($users_zapy); $users_num=mysql_num_rows($users_wyk); while ($users_row=mysql_fetch_array($users_wyk) ) { $gracze_zapy="SELECT login , COUNT(login) as ile FROM liga_mecze WHERE Gracz1 ='$users_row[login]' OR Gracz2 ='$users_row[login]' OR Gracz3 ='$users_row[login]' OR Gracz4 ='$users_row[login]' ORDER BY ile LIMIT 10"; $gracze_wyk=mysql_query($gracze_zapy); $gracze_row=mysql_fetch_array($gracze_wyk); echo "$users_row[login] ->>> $gracze_row[ile]"; }//koniec while ?>[/php:1:c0a51ebd78] Niestety COUNT nie chce zadziałać w momencie jak wstawiam COUNT zapytanie wogóle nie działa. I co tu zrobić ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz to:
[sql:1:61353470f2]SELECT COUNT(g.id) AS ile, u.login FROM gry g, users u WHERE g.gracz1=u.login OR g.gracz2=u.login OR g.gracz3=u.login OR g.gracz4=u.login GROUP BY u.id ORDER BY ile DESC LIMIT 10[/sql:1:61353470f2] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2003 Skąd: Gdynia, Poland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:2ae22bb852]<?php
$gracze_zapy="SELECT COUNT(login) as ile FROM liga_mecze WHERE Gracz1 ='".$users_row['login']."' OR Gracz2 ='".$users_row['login']."' OR Gracz3 ='".$users_row['login']."' OR Gracz4 ='".$users_row['login']."' ORDER BY ile LIMIT 10"; ?>[/php:1:2ae22bb852]Sprawdz to. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co mu to da?
Moje zapytanie (o ile sie nie rąbnąłem gdzieś ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spenalzo żeby nie było błędu w moim przepisywaniu to pytam dla pewności , zapytanie powinno wyglądać tak :
[sql:1:017fa1bd8f]$users_zapy="SELECT COUNT(mecze_id) AS ile , login FROM liga_mecze , liga_users WHERE gracz1='login' OR gracz2='login' OR gracz3='login' OR gracz4='login' GROUP BY uzy_id ORDER BY ile DESC LIMIT 10 ";[/sql:1:017fa1bd8f] ? UZY_ID - jest primary w USERS MECZE_ID jest primary w GRY Tak wpisałem i nawet pętli mi nie chce zacząć while ( $users_row=mysql_fetch_array($users_wyk) ) { ..... czyli chyba coś nie działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie. Powinno wyglądać tak jak napisałęm.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Gotowe zapytanie, sprawdź czy działa i jak działą - jak coś źle to napisz co mysql_error powiedział.
![]() [php:1:7d2d44f7e8]<?php $q=mysql_query("SELECT COUNT(g.id) AS ile, u.login FROM gry g, users u WHERE g.gracz1=u.login OR g.gracz2=u.login OR g.gracz3=u.login OR g.gracz4=u.login GROUP BY u.id ORDER BY ile DESC LIMIT 10") or die(mysql_error()); while($t=mysql_fetch_array($q)) { echo $t["login"]." - ".$t["ile"]."<br>"; } ?>[/php:1:7d2d44f7e8] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Spenalzo już podziękowałem na webhelp , także dodaje jedynie punkt . Dzięki once more .
Edit : Klikam na "pomógł mi" ale nie podświetla się twój post. Coś nie tak ? |
|
|
![]()
|
|
Musisz wejśc przez http://forum.php.pl i/lunb wyłączyć na chwile firewalla :|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
hmmm , trzeba przez alias dodać pkt , ja wchodze przez www.php.pl i nie chciało zaskoczyć , ale pkt jest.
|
|
|
-webmaniac- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, tymczasem ja próbowałem kilkukrotnie przetworzyć skrypt żeby wyświetlał 10 najczęściej występujących w bazie nicków - baza: BAZA i kolumna z nickami: NICK. Baza zawiera ponad 1000000 wpisów także skrypt musiałby być szybki :-).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:50 |