![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodź może się to wydawać prostym zadaniem napotkałem kilka problemów już na etapie planowania samego formularza. Chciałbym zrobić formularz zamówienia usług coś jak https://w3-markup.com/order tyle, że tu mamy do czynienia java czego osobiście nie chciałbym dotykać. Tak czy owak zaplanowałem trzy kroki w tym formularzu tj. 1. Wprowadzenie wymaganych danych, 2. Wybór usługi 3. Wybór sposobu płatności i płatność. Myślę raczej, że wcześniej nie powstało rozwiązanie tego typu z powodu posłużenia się kilkoma procesorami płatności online... w każdym razie starałem się znaleźć półprodukt, do którego mógłbym dorobić płatności innymi metodami i w zasadzie znalazłem parę tak zwanych koszyków do Word Press (bo na nim będzie stała docelowo sama strona), ale były bardzo ograniczone lub wątpliwie bezpieczne.
Oto jak sobie to zaplanowałem: 1. Wprowadzenie niezbędnych danych Dane personalne: Imię: [----] Nazwisko: [----] Adres zamieszkania: Ulica: [-----] Numer domu / lokalu: [----] / [----] Miejscowość: [----] Kraj: [----] Numer telefonu stacjonarnego: [----] (opis formatu) Numer faksu: [----] (opis formatu) Numer telefonu komórkowego: [----] (opis formatu) Adres korespondencyjny: [X] Zaznacz jeśli taki sam jak adres zamieszkania. Ulica: [-----] Numer domu / lokalu: [----] / [----] Miejscowość: [----] Kraj: [----] [X] Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu realizacji zamówienia ... [X] Zapoznałem(-am) się z treścią Regulaminu (link do regulaminu) serwisu ... [Dalej >>] 2. Wybór usługi [x] Usluga 1 cena: xxx PLN Krótki opis usługi [x] Usługa 2 cena: xxx PLN Krótki opis usług [x] Usługa 3 cena: xxx PLN Krótki opis usług [x] Usługa 4 cena: xxx PLN Krótki opis usług [x] Usługa 5 cena: xxx PLN Krótki opis usług [x] Usługa 6 cena: xxx PLN Krótki opis usług [x] Usługa 7 cena: xxx PLN Krótki opis usług [x] Usługa przekierowania poczty 1 cena: xxx PLN Krótki opis usług Przekierować pocztę na adres: [>]Wzbierz ] [korespondencyjny] [zamieszkania ] [x] Usługa przekierowania poczty 2 cena: xxx PLN Krótki opis usług Przekierować pocztę na adres: [>]Wzbierz ] [korespondencyjny] [zamieszkania ] [x] Usługa przekierowania poczty 3 cena: xxx PLN Krótki opis usług Przekierować pocztę na adres: [>]Wzbierz ] [korespondencyjny] [zamieszkania ] [<<Wstecz] [Dalej >>] Problem jaki nasówa się w tym kroku jak i w następnym to bezpieczne przeliczanie walut jako, że za usługi te muszę zapłacić w dolarach amerykańskich chciałbym nie być w plecy z powodu kursu USD do PLN zatem wymyśliłem, że cena będzie ustalana automatycznie na podstawie kursu któregoś z banków bo obliczanie dla każdego z osobna trochę mija się z celem. Do wyznaczenia kursu wziąłem mBank (http://www.mbank.pl/przewodnik/kurs_walut/) tabele kursów są w miarę przejrzyste i można dość łatwo wyłowić to co trzeba. Oczywiście z interesuje mnie kurs sprzedaży USD + 0,15 PLN z uwagi na ryzyko skoku kursu zwłaszcza kiedy zamówienie jest opłacane w weekend i ma dużą wartość to nie jest parę złoty. Zrobiłem co takiego:
Nie jest to doskonałe rozwiązanie z paru względów: 1. Zapisuje w .txt ![]() Tak czy owak chciałbym aby wyglądało to w tej sposób, że wpisuje kwotę mojego kosztu w USD danej usługi i ta cześć obliczana jest automatycznie na podstawie ostatniego kursu sprzedaży USD wg. tabeli mBanku + 0,15 PLN zaokrąglaną w górę do pełnej złotówki oraz swoją prowizję za tę usługę w złotych w ten sposób w formularzu powstała by cena końcowa jaką klient musi zapłacić za daną usługę. 3. Wybór sposobu płatności i płatność Jest to ostatni, a jednocześnie najtrudniejszy krok w całym formularzu tj. integracja z trzema niezależnymi procesorami płatności. W Polsce jest tak, że żaden z nich nie obsługuje wszystkiego zatem trzeba skorzystać z trzech co jest pewną trudnością bo każdy jest inny, a klienci mają różne konta i chcieliby płacić tak jak jest im najwygodniej. Będę wdzięczny jeśli ktoś ma jakieś rady w tej materii gdyż nigdy wcześniej nie robiłem integracji różnych forma płatności w jedno. Platnosci.pl ING Online mTransfer Płacę z Inteligo MultiTransfer Przelew24 Pekao24 przelew Płacę z PKO BPH Nordea Lukas e-przelew Karta Kredytowa DotPay.pl Millenet KB24 Deutsche Bank CitiBank BOŚBank24 eBGŻ InvestBank Fortis Bank Planet VW Bank Direct Zapłać w Żabce Moje Rachunki Kupony Ukash PayPal Przelew PayPal Karta kredytowa -------------------- Apple iPhone bilety lotnicze
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 11:49 |