![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 30.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam napisałem prosty skrypt dla linuxa który odpala kilka rzeczy znajuje sie on w /home/skrypt.ini moge go normalnie odpalic poprzez konsole poleceniem /home/skrypt.ini ale chciałbym to zrobić poprzez przegladarke i nie wychodzi w żaden sposób nie działaja polecenia exec, shell_system, system a tryb bezpieczny jest wylaczony, apache swiezo po instslacji v5.2
chmody i wszystko ustawione ! Ten post edytował ultra_18 22.11.2008, 01:15:04 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A właściciel ten sam, co procesu serwera?
Cytat i nie wychodzi w żaden sposób nie działaja polecenia exec, shell_system, system a tryb bezpieczny jest wylaczony Może w php.ini zablokowane? PS. Nie ma Apache 5.2. ;] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 1 Dołączył: 25.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może Apache nie ma uprawnień do wykonania tego pliku?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 30.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A właściciel ten sam, co procesu serwera? ten sam wlasciciel obu plików a czy procesu serwera to nie wiem ale zreszta i tak chmody 777 Może w php.ini zablokowane? co konkretnie? PS. Nie ma Apache 5.2. ;] tak wiem pomylilem sie wersja php 5.2 a apache oczywiscie 2 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
wszystko w apache raczej działa jak trzeba, działaja proste polecenia w exec takie jak zmiana nazwy, kopiowanie, usuwanie przy ustawionych full chmodach ale nie moge wykonywac innych programów które mnie interesują min. kill (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) zauważyłem że jest inne `whoami` i `who` wiec to pewnie o to chodzi bo domyslam sie żeby wykonywac "zaawansowane" programy to who, whoami i wlasciciel procesu to musi byc ten sam user tylko jeszcze nie wiem jak to rozwiazac
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 1 Dołączył: 6.11.2008 Skąd: /etc/passwd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki sam problem jak autor tematu...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można wiedzieć jak go uruchamiasz? Jakim kodem?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 1 Dołączył: 6.11.2008 Skąd: /etc/passwd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
kodów różnych próbowalem :
`/home/skrypt.ini` exec("/home/skrypt.ini") etc , tak jak pisalem już wcześniej działaja tylko proste komendy a uruchomienie skryptu powloki lub polecenie kill itp nie dzialaja |
|
|
![]()
|
|
Spróbuj się zalogować przez SSH (jeśli masz taką możliwość) na koncie, na którym działa proces www i uruchom ręcznie to polecenie. A co w ogóle ten exec" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zwraca?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czasami exec nie zwraca nic. Używając komendy ffmepg poprzez exec, nic nie było zwracane ale biblioteka robiła to co miała robic.
|
|
|
![]()
|
|
@erix oczywiscie mam możliwość recznego uruchomienie przez ssh, tylko cała zabawa polega na tym że chciałbym napisać panel ale nie działaja polecenia wykonywane przez przegladarke.
funkcje exec działa ale zwraca mi zawsze false jak chce wykonać coś zaawansowanego np uruchomienie skryptu czyli coś zabrania jej wykonania czasami exec nie zwraca nic. Używając komendy ffmepg poprzez exec, nic nie było zwracane ale biblioteka robiła to co miała robic. no ale jak mam użyc ta komende jak mam polecenie `kill 997` to co mam wisac exec('ffmepg kill 997'); (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
A użytkownik procesu serwera ma te same uprawnienia, co Ty logując się na SSH?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ffmpeg to byl przyklad, ta komenda konwertuje filmy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif) . Mówię tylko że exec nie zawsze coś zwraca, mimo że konsola zwróci
|
|
|
![]()
|
|
A użytkownik procesu serwera ma te same uprawnienia, co Ty logując się na SSH? udało sie załatwić problem zmieniając właściciela apache, można było również nadać uprawnienia staremu wlascicielowi czyli www-data, a co do exec to faktycznie ta funkcja dziwnie zwraca wartosci |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:39 |