![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 3 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chcąc co chwilę pobierać przez AJAX'a jakieś bardziej rozbudowane dane, trzeba je jakoś w JS przetworzyć. W jaki sposób najlepiej przesyłać JS'owi dane? Ja dotąd używałem takiego czegoś:
Kod dana1|rekord1,rekord2,rekord3|info11*info21,info12*info22,info13*info23 No i tak wyciągałem dane: Kod var data=responeText.split("|"); var dana=data[0]; var rekordy=data[1].split(","); var infa=data[2].split(","); for each(var info in infa){ var inf=info.split("*"); } Niby kod jest mało czytelny, ale całość kodu jest mała ![]() Przeglądając inne strony (przy pomocy FireBuga->Konsola) widziałem czasami takie coś: Kod {costam:dana1,costam2:dana2} Lecz bardziej rozbudowane, przykład z Betfair.com : Kod while(1) {};{"sysparams":{"version":"9.7.0-4"},"marketupdates":{"betDelay":5,"bspReconciled":false,"id":100007190,"profitAndLossForSettledBets":0.0,"status":"A","totalMoneyMatched":"USD 18,052"},"sportsParameters":{"form_YN":"N","liveScoreFeed_URL":"","form_URL":"","liveScoreDetail_URL":"","mvMicrosite_URL":""},"runnerprices":[{"bestBacks":[{"price":1.93,"size":10.0},{"price":1.92,"size":7.0},{"price":1.7,"size":18.0}],"bestLays":[{"price":0.0,"size":0.0},{"price":0.0,"size":0.0},{"price":0.0,"size":0.0}],"marketId":100007190,"runnerId":15315052},{"bestBacks":[{"price":1.51,"size":655.0},{"price":1.4,"size":83.0},{"price":1.38,"size":10.0}],"bestLays":[{"price":2.0,"size":25.0},{"price":0.0,"size":0.0},{"price":0.0,"size":0.0}],"marketId":100007190,"runnerId":15315053},{"bestBacks":[{"price":3.1,"size":14.0},{"price":3.0,"size":12.0},{"price":2.3,"size":68.0}],"bestLays":[{"price":10.0,"size":25.0},{"price":0.0,"size":0.0},{"price":0.0,"size":0.0}],"marketId":100007190,"runnerId":15315054}],"runners":[{"marketId":100007190,"name":"Denmark","runnerId":15315052,"selectionId":602688,"vacant":false},{"marketId":100007190,"name":"Russia","runnerId":15315053,"selectionId":602689,"vacant":false},{"marketId":100007190,"name":"Draw","runnerId":15315054,"selectionId":330157,"vacant":false}]} Używał ktoś kiedyś tego sposobu? Jak z takiego czegoś można wygodnie wyciągnąć dane przez js? ![]() Nie znam się zbytnio na parsowaniu xml, ale tak sobie pomyślałem, że możnaby też przesyłać tego typu dane do JS za pomocą zapisu xml? Proszę o Wasze opinie. Ten post edytował Apocalyptiq 21.11.2008, 18:22:05 -------------------- http://estender.net - profesjonalne strony i aplikacje internetowe (Ruby on Rails, Kohana PHP)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 36 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam jquery + xml:
link -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 3 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dzięki wojtas za linka
![]() Właśnie po jego przeczytaniu próbuję napisać shoutboxa, ale coś mi nie działa... Sprawdzałem w firebug'u - odpowiedź requesta jest ok - poprawny xml. Tylko że nie wykonuje mi funkcji zawartej w success (jak w firebugu sprawdzałem, w ogóle 'nie wchodzi' w zawartość success), tak to teraz wygląda: Kod function reShout(){ $.ajax({ url:"/getShout", dataType:"xml", data:"nr="+$("#last").val(), success:function(data){ $(data).find("mesg").each(function(){ var item=$("<div>"); item.addClass("item"); item.addClass($(this).attr("class")); item.html("<strong>"+$(this).find("autor").text()+"</strong> <small>"+$(this).find("date").text()+"</small>"); $("#shoutbox").appendChild(item); }); $("#last").val($(this).find("mesg:last").attr("id")); } }); } $(document).ready(function(){ $("form[@name='shoutForm']").submit(function(){ $.post("/sendMesg", {mesg:this.mesg.value}, function(){ reShout(); }); }); /*odpalenie pobrania aktualnych wiadomości i odpalenie setIntervala pobierającego co 3 sekundy nowe wiadomości*/ reShout(); window.setInterval("reShout()",3000); }); Wie ktoś co tu może być nie tak (chodzi o samą funkcję reShout)? ![]() Ten post edytował Apocalyptiq 22.11.2008, 18:00:13 -------------------- http://estender.net - profesjonalne strony i aplikacje internetowe (Ruby on Rails, Kohana PHP)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
XML nie jest zły, ale czy to nie overkill w tym przypadku? JSON by nie wystarczył?
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
XML nie jest zły, ale czy to nie overkill w tym przypadku? JSON by nie wystarczył? Dzięki bregovic! Zmieniłem z XML na JSON i zaczęło działać! Tak teraz wygląda ten skrypt shoutboxa: Kod function reShout(){ $.getJSON( "/", {page:"getShout",nr:$("#last").val()}, function(mesgs){ $.each(mesgs.mesg,function(n,item){ var newMesg=$("<div>"); newMesg.addClass("item"); newMesg.addClass(item.class); newMesg.html("<strong>"+item.autor+"</strong> <small>"+item.date+"</small><br/>"+item.text); $("#shoutbox").append(newMesg); }); $("#last").val(mesgs.lastNr); } ); setTimeout("reShout();",3000); } $(document).ready(function(){ $("form[@name='shoutForm']").submit(function(){ $.post("/sendMesg", {mesg:this.mesg.value}, function(){ reShout(); }); this.mesg.value=""; return false; }); reShout(); }); Zamiast odpalać interwał, wrzuciłem na koniec funkcji reShout (sprawdzanie czy nie ma nowych wiadomości) wywołanie tejże funkcji w setTimeoucie, a jak tylko DOM się załaduje - odpalam reShout() ![]() Jednak głupi pomysł z tym setTimeout - reShout() odpalałem też jak się wyśle jakąś wiadomość, a wtedy po wysłaniu wiadomości tworzył się dodatkowy setTimeout ![]() ![]() Kod function reShout(){ Normalnie odpalony aby władowało wiadomości na starcie, a setInterval - co każde 3 sekundy.
$.getJSON( "/", {page:"getShout",nr:$("#last").val()}, function(mesgs){ $.each(mesgs.mesg,function(n,item){ if($("#mesg"+item.nr).length==0){ var newMesg=$("<div>"); newMesg.attr("id","mesg"+item.nr); newMesg.addClass("item"); newMesg.addClass(item.class); newMesg.html("<strong>"+item.autor+"</strong> <small>"+item.date+"</small><br/>"+item.text); $("#shoutbox").append(newMesg); } }); $("#last").val(mesgs.lastNr); $("#shoutbox").attr("scrollTop",$("#shoutbox").attr("scrollHeight")-$("#shoutbox").attr("offsetHeight")); } ); } $(document).ready(function(){ $("form[@name='shoutForm']").submit(function(event){ $.post("/sendMesg", {mesg:this.mesg.value}, function(){ reShout(); }); this.mesg.value=""; event.preventDefault(); return false; }); reShout(); window.setInterval("reShout()",3000); }); Ten post edytował Apocalyptiq 23.11.2008, 12:24:06 -------------------- http://estender.net - profesjonalne strony i aplikacje internetowe (Ruby on Rails, Kohana PHP)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 13:41 |