![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 1 Dołączył: 3.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam takie zapytanie, ktore moze samo w sobie specjalnie dlugie nie jest, ale w polaczeniu z kilkoma tysiacami wpisow zarowno w tabeli product jak i product_option, trwa cholernie dlugo. Mozecie podpowiedziec jakies inne rozwiazanie? przykladowe zapytanie
Nie jestem pewien czy dobrym rozwiazaniem jest przeszukiwanie w jednym zapytaniu dwoch tabel przy uzyciu LIKE. Jest raczej pewne, ze wlasnie ta operacja zajmuje tyle czasu
Ten post edytował soska66 20.11.2008, 11:09:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastosuj wyszukiwarkę Sphinx (na zwykłym hostingu to tego nie postawisz) (lub też dla odważnych Xapiana, Hyperestrayera, Solra itd.). Bazy danych nie są wyszukiwarkami i zapytania LIKE nie są szybkie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 1 Dołączył: 3.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest to zwykly hosting i nic z tym nie da sie zrobic. Chodzilo mi wylacznie o to czy da sie zoptymalizowac moje zapytanie bo senior expertem w mysqlu nie jestem i moglem cos przgapic/pominac, lub o jakims lepszym sposobie po prostu nie wiedziec
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli to tabela typu MYISAM to możesz spróbować pełnotekstowego wyszukiwania, lecz na dłuższą metę na dużej ilości rekordów pełnotekstowe wyszukiwanie tylko przez Sphinxa lub podobne rozwiązanie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
nie bardzo rozumiem jak moge FULLTEXT w kontekscie przeszukiwania dwoch roznych tabel za jednym razem. any help ?
Ten post edytował soska66 20.11.2008, 15:27:53 |
|
|
![]()
|
|
ech
![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ok
![]() ![]() Mam oczywiscie dostep ssh, ale ograniczona mozliwosc instalowania pakietow.. zeby nie powiedziec zadna ![]() cos jest mimo wszystko nie tak... 30 sekund trwa to wyszukiwanie... to nawet na kilka (nie kilkanascie nawet) tysiecy rekordow to dlugo Ten post edytował soska66 20.11.2008, 15:45:01 |
|
|
![]()
|
|
Pisz do administratora z pytaniem o możliwość uruchomienia Sphinxa. Płacisz = wymagasz. Używasz Sphinxa = nie zamula im serwera
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 21:09 |