![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
Problem jest tego typu, że w projekci, który teraz piszę muszę współpracować z kilkoma bazami danych, spróbuję opisać to na przykładzie. Mam główną bazę danych w niej znajduję się pewna liczba sklepów (poprzez odpowiedni formularz, użytkownik może w każdej chwili dodać kolejny sklep) Teraz na podstawie zapytania pobieramy sklepy i wyświetlamy je w postaci checkboxów użytkownikowi, który dodając produkt ma możliwość wybrania do których sklepów ma zostać dodany dany produkt. Problem, który nie wiem jak rozwiązać polega na tym jak w klasie produkt rozpoznać, które sklepy zostały wybrane i połączyć się z bazą danych odzielną dla każdego sklepu by do wybranych sklepów dodać produkt? Obecny kod klasy Product:
przy dodawaniu widoczna jest jeszcze tabela asortyment, która pełni rolę magazynu. Skąd wiedzieć ile i z którymi bazami przyporządkowanymi do poszczególnych sklepów, nawiązać połączenie i dodać produkt? pzdr |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 6 Dołączył: 26.03.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, czy to nie jest czasem średnio bezpieczne ?
![]()
Hmm, napisałem własną klasę do obsługi bazy danych itp. Może ten kodzik Cię naprowadzi.
Wrzucić to w pętle i laczysz sie pokolei z bazami. Pozdrawiam. Ten post edytował Mize 18.11.2008, 17:53:16 -------------------- NULL;
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prosiłbym jeszcze o parę wskazówek co do w/w problemu, problem jak skorzystaszłeś z kilku konfiguracji do połączenia z bazą,
mój kod, którego używam do łączenia:
klasa Config to singleton, który parsuję podobnie jak u Ciebie pliki .ini? pzdr |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 6 Dołączył: 26.03.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie korzystam z singleton'u. Wykorzystuje coś na ten wzór.
Przykład użycia...
A co to ładowania configuracji. Klasa Config ma metody, które ładuja pliki .ini, .php oraz dynamiczną konfigurację z bazy danych. Ładując plik .ini automatycznie nadpisuje wartości, którę już sie pojawiły. Może to wada, ale na razie mi nie przeszkadza. Kiedyś korzystałem z klasy Registry, która była singleton'em, ale zrezygnowałem z tego, ponieważ burzy to szczelność całego programu. Rejestr był dostępny w wielu miejscach, w których nie powinien. Pozdrawiam. Ten post edytował Mize 18.11.2008, 21:04:35 -------------------- NULL;
|
|
|
![]()
|
|
ok wymyśliłem sobie coś takiego tylko mi nie chce działać nie wiedzieć czemu?
następnie sprawdzam, tablicę pochodzącą z checkboxów i na jej podstawie wywołuje ChooseDB, tworzę obiekt PDO i wrzucam, tyle tylko, że nie pojawia się nic w tej drugiej bazie
|
|
|
![]()
|
|
Pierwsze co się rzuca w oczy to, że za każdym wywołaniem metody getPorperty() parsujesz na nowo plik.
Po drugie Twoj pliki .ini musi mieć opowiednie rozszerzenie. -------------------- NULL;
|
|
|
![]()
|
|
tak wiem jak parsować pliki *.ini i jaką one powinny mieć budowę, już działa ta moja klasa, może nie najlepsza ale na chwilę obecną
na tyle mnie stać, może jakieś sugestie jak ją poprowadzić? mam jeszcze tylko jeden problem ponieważ tablica POST['sklep'] jest wypełniona ale produkt i tak dodaje się tylko do pierwszej bazi tylko raz do tabeli asortyment? pzdr |
|
|
![]()
|
|
Na pewno jest wypełniona ?
Spróbuj tak...
I zobacz co zwraca. -------------------- NULL;
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:51 |