![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 7 Dołączył: 3.08.2007 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pewien problem. Chciałbym zrobić coś takiego: Jest sobie plik tekstowy np. cennik.txt. W pliku tym znajdują się dwie kolumny wartości np: MODEL CENA 00001 2000 zł 00002 1000 zł Kolumny te są oddzielone tabulatorem. Chciałbym teraz zrobić taki mechanizm w PHP, który pobierze mi dane z pliku txt i na podstawie modelu zaktualizuje mi cenę w bazie danych. Tabela w bazie danych zawiera kolumny o identycznych nazwach. Nie chce mi się ręcznie aktualizować bazy rekord po rekordzie i chciałem to w PHP zrobić ale nie wiem czy jest to możliwe w jakiś prosty sposób. Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
->wczytujesz dane z pliku jako tablice ( file() )
-> w pętli dzielisz te dane ->wyszukujesz w bazie po modelu i robisz sobie update
*pisane z palca Ten post edytował skowron-line 18.11.2008, 12:06:48 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 7 Dołączył: 3.08.2007 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
extra, wielkie dzięki
![]()
Zrobiłem tak, teraz tylko mam jeszcze jeden zgrzyt. Chciałbym aby skrypt wyświetlił mi to co jest nowego w pliku txt a nie ma tego w tabeli. Czyli prościej mówiąc ... doszedł nowy produkt a nie ma go w bazie więc skrypt wyświetla czego nie ma i ja to dodaję ręcznie. HELP ![]() Ten post edytował slawek3422 18.11.2008, 14:47:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Hmm, mysql_affected_rows" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + INSERT, gdy nic? ;]
Ale IMHO lepiej by było użyć konstrukcji INSERT INTO ... ON DUPLICATE KEY. Ten post edytował erix 18.11.2008, 15:46:12 -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 00:58 |