![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wielu z tych co czyta czasem moje posty już wie dopiero ucze się języka PHP więc proszę o wyrozumienie i pomoc...
Mam coś takiego: Kod <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8"> <meta http-equiv="content-language" content="pl"> </head> </html> <form method = "post" action = ""> <center> podaj hasło dostępowe do witryny:<br> <input type = "password" name = "haslo"> <input type = "submit" name = "wejdź"> </center> </form> <?php $haslo = 'a'; if ($_post['haslo'] == $haslo) { echo 'Wpisałeś poprawne hasło. Jednak gry tutaj nie znajdziesz :P '; } else { echo '<center>skontaktuj się ze mną aby poznać hasło.<br>zresztą po co ci to? po wpisaniu hasła znajdziesz tylko gre flash o nazwie maganic wars;) <br>ta witryna to po prostu strona którą używam do ćwiczeń języka php;p</center>'; } ?> I teraz moje pytanie... Co musiał bym zrobić aby po poprawnym zalogowaniu się nie pokazywało pola wpisywania hasła? Domyślam się że należało by użyć sesji (może sie myle) jednak nie wiem co i jak z tym dalej robić... Proszę o jakieś rady... Ten post edytował Zeelof 17.11.2008, 21:17:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do końca rozumiem :/
Dałem to do siebie (oczywiście zakończyłem ?>) jednak wykrywa mi błąd przy echo ' mam pytanie. czy za tym: <?php if(!isset($_POST['haslo']) nie trzeba nic wstawiać np {} ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 30.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 17 Dołączył: 8.11.2008 Skąd: Libiąż Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił w ten sposób - po co ma wykonywać się reszta skryptu, skoro i tak tylko wyświetlany jest formularz? Przy okazji - action też musi być wypełniony ![]() ![]() P.S. Zacznij pisać jakieś proste strony mające coś na celu, bo tak się szybko zniechęcisz. A w ten sposób (czyli pisząc coś konkretnego) nauczysz się szybciej i więcej. Według mnie oczywiście ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie brakuje {} tylko jednego nawiasu po if (stąd błąd...)
ale jeżeli chcesz żeby pamiętało ci fakt zalogowania przy kolejnych odświeżeniach tego skryptu, to faktycznie trzeba jeszcze dodać sesję:
powodzenia -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie wszystkim za pomoc a szczególnie ultra_18 ;]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:22 |