![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tablicę z nazwami, gdzie niektóre z nich mają taki sam początek ( prefiks ). Czy jest jakaś funkcja wbudowana w PHP która mi porówna te nazwy i zwróci owy prefiks? Jeśli nie to jakich funkcji powinienem użyć do porównania tych łańcuchów? A może powinienem użyć tylko operatorów porównania i konstrukcji warunkowych oraz pętli?
Nazwami są pola z tabeli w bazie danych. Chcę żeby wynikiem funkcji było "al_". Cytat al_id Do pól zawierających wartości z innych tablic stosuję podkreślenie.al_title al_desc al_content al_date_add al_date_update _u_id p.s. Jak zwykle mam nadzieję że ktoś już potrzebował takiej funkcjonalności i jest ona już w PHP, ale zapewne również jak zwykle będę musiał to pisać sam. ![]() Ten post edytował orglee 17.11.2008, 21:23:27 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 3.01.2007 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Nic mi do glowy teraz tak na szybko nie przychodzi jak tylko petla po tablicy. Potraktowanie kazdego klucza explodem: $tmp = explode('_',$array) i wtedy pod $tmp bedziesz mial ow prefix. Nie wiem dokladnie co chcesz potem z tymy prefixami zrobic ale dzieki explode mozesz sobie je zapisac do jakiejs tablicy tymczasowej i potem robic co tylko bedziesz chcial ![]() Pozdrowienia -------------------- Angielski dla specjalistów: www.anglobiznes.pl
Wydawnictwo językowe: www.eprofess.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zwykle mam nadzieję że ktoś już potrzebował takiej funkcjonalności i jest ona już w PHP, ale zapewne również jak zwykle będę musiał to pisać sam. ![]() Napisane w półtorej godziny. Ehh po co pytałem. Może się to komuś przyda. Necro: Nie bardzo rozumiem. Ten post edytował orglee 17.11.2008, 21:31:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:39 |