![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Na jednej z moich stron jest używany plik pierwszy.css w którym dla H1 dałem obrazek tla: background-image:url('jakis_obrazek.png') Dalej używam plik drugi.css, w którym dla owego H1 chcę dać zwykłe tło (background-color:...), w tym celu muszę "wyłączyć" jakoś background-image, próbuję background-image:none, i to rzeczywiście wyłącza, ale nie akceptuje już mojego background-color, czy macie jakieś koncepcje? Jeśli zagmatwałem to krócej: używam dwóch plików css (jednocześnie), w pierwszym robię background-image a w drugim chcę zrobić background-color i nie działa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
użyj skróconej wersji: background
plik 1 background: url('jakis_obrazek.png'); plik 2 background: #ff0000; -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 2 Dołączył: 3.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam koncepcję taką, że coś jest nie tak zapisane w CSS, fajnie by było jakbyś pokazał przynajmniej te dwie całe definicje H1.
Ten post edytował johnson 17.11.2008, 14:52:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@vokiel : niestety nie zadziałało
@johnson : No to jest tak: Kod plik #1:
h1 { border:1px solid #CCCCCC; background-image: url('blue.png'); background-repeat: repeat-y; } plik #2: h1 { background-image: none; background-color:red; } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Poczytaj sobie o keywordzie !important. To jest rozwiązanie Twojego problemu.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiście, !important zadziałało, chociaż nie rozumiem czemu - przecież ten drugi css jest PONIŻEJ pierwszego, więc z natury rzeczy powinno zadziałać (czyż kolejny css nie nadpisuje wartości w pierwszym?).
No niemniej dzięki, problem rozwiązany:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Właśnie o to chodzi, żeby uniezależnić od kolejności deklaracji, a uzależnić od hierarchii. ;]
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 39 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Właśnie o to chodzi, żeby uniezależnić od kolejności deklaracji, a uzależnić od hierarchii. ;] ... i uzależnić od tego, czy ktoś ma ie, czy nie. ;P edit: Cytat uniezależnić od kolejności deklaracji mowa tu o KASKADOWYCH arkuszach stylów Ten post edytował hiszpanespaniol 17.11.2008, 17:57:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat ... i uzależnić od tego, czy ktoś ma ie, czy nie. ;P To też. ;] Cytat mowa tu o KASKADOWYCH arkuszach stylów Owszem, ja wiem, co mówię, patrz: Kod <link rel... href="skeleton" /> <link rel... href="skin" /> Byś zamienił kolejnością i kicha. ![]() Drugi przykład: Kod p.rodzic
{ font-weight: bold; } span.dziecko { /*nie chce byc grubasem*/ font-weight: normal !important; } -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 39 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie lepiej się otworzyć na tą drugą połowę internautów i zapisać tak?
z klasy .dziecko można zrezygnować. ja też wiem, co piszę, wiem, ze !important jest mało important dla ie z której to korzysta sporo internautów -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 02:51 |