![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Chcę zmontować swój pierwszy skrypt php. Ale nie wiem kilku rzeczy:
jak przekazać id (index.php?id=cos) do zmiennej $cos jak poprawnie napisać if $cos = echo 'tytul' dokładny opis: przekazanie id do cos i dalej jeżeli cos = coś wyświetl tytuł1 np. id nazwa1, nazwa2, nazwa3 do zmiennej $cos if $cos = nazwa1 echo 'tytuł 1' jak to zrobić? Ten post edytował obelix94 16.11.2008, 11:06:28 -------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
Jak to czytasz, to współczuj mi. Przebolewam za swe grzechy... Współczujcie... Gdzie to współczucie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jak przekazać id (index.php?id=cos) do zmiennej $cos do tego możesz się odwołać poprzez tablice $_GET Wpisz google napewno się pokaże ładny artykuł jak uzywać i podstawowe zasady. Napewno tam gdzie znajdziesz to znajdziesz i konstrukcje warunkową if Zapoznaj się z tym kursem i powinieneś dać rade :] Ten post edytował melkorm 16.11.2008, 00:33:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu znajdziesz wszystko co będzie Ci potrzebnę do rozpoczęcia zabawy w programowanie.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=12...+poczatkujacych Powodzenia. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, chcesz to mam książeczkę Komputer Świat PHP. bardzo ładnie wytłumaczone całkowite podstawy. Mogę Ci to podesłać :]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Z mojej strony pozostało już tylko poprosić o zapoznanie się z regulaminem i zasadami panującymi na dziale Przedszkole. Mam na myśli głównie brak tagów w tytule posta. Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Wiedze mam. Pomysły też. Ale za bardzo nie wiem jak za to się zabierać. Trochę pomogły mi wasze kursy bo były napisane trochę inaczej niż w książce. Oto ostateczna postać mojego skryptu.
Bardzo prosty i funkcjonalny skrypt na zmiane tytulu strony. Zapisany w pliku tytul.php i ładowany za pomocą include();. Jeszcze takie pytanko: za każdą nową podstroną należałoby powtórzyć blok " if($id == 0){$tytul =$tablica[1];} ". A co jeżeli będzie 1000 podstron? Macie jakiś inny pomysł jak to zrobić?
Skrypt opsiałem bo może się innym przydać. Ten post edytował obelix94 16.11.2008, 11:03:21 -------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
Jak to czytasz, to współczuj mi. Przebolewam za swe grzechy... Współczujcie... Gdzie to współczucie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz użyć instrukcji switch
http://pl.php.net/manual/pl/control-structures.switch.php lub operować na tablicach
+ zabezpiecznie przed XSS Ten post edytował skowron-line 16.11.2008, 11:19:20 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie. ~phpion, isset" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual w tym kontekście poszukuje klucza, a ~skowron-line'a w zawartości tablicy.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
i wywala Parse error: syntax error, unexpected $end in C:\STRONA\specjalne\tytul.php on line 91 CZEMU tak się dzieje? przejde do sposobu podanego prze kolege, ale to mnie bardzo zaciekawiło ![]() -------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 11 Dołączył: 5.10.2008 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W linii 85 masz IF'a, którego otworzyłeś, ale nie zamknąłeś i według mnie to on jest przyczyna błędu. Elo
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:32 |