![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--pastor-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, chcę sprawdzić czy znak ! znajduje się w zmiennej $tekst. Jakiej funkcji mam użyć??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Funkcje strpos()/strstr().
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
--pastor-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
btw. echo to nie funkcja, nie dawaj (). Ten post edytował nitek 15.11.2008, 22:33:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat This function may return Boolean FALSE, but may also return a non-Boolean value which evaluates to FALSE, such as 0 or "". Please read the section on Booleans for more information. Use the === operator for testing the return value of this function. Więc takie sprawdzania strpos()>=0, to sobie można... Najbezpieczniej:
Ten post edytował erix 15.11.2008, 22:47:22 -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobrzes poprawił ale moim zdaniem poprawniej by był warunek:
if (strpos($zdanie, "!") != FALSE) php manual strpos() [edit]erix był szybszy ;p choc minimalny blad jest bo 2x == dla równosci a dla róznego tylko != a u niego !== ;p Ten post edytował zegarek84 15.11.2008, 22:50:09 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc takie sprawdzania strpos()>=0, to sobie można... Najbezpieczniej:
pomyśl co sobie można... funkca zwraca false, nic, albo 0 w przypadku gdy nie znajdzie ciągu, gdy znajdzie, zawsze zwróci zero lub więcej - jednym słowem cyfrę. więc nie wiem czego chcesz od mojego sprawdzenia...? Cytat który wstawiłeś jest uwagą dla osób, które sprawdzają, czy tekst nie został odnaleziony, a nie tak jak u mnie - tekst został odnaleziony. Ten post edytował nitek 15.11.2008, 22:57:31 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat pomyśl co sobie można... funkca zwraca false, nic, albo 0 w przypadku gdy nie znajdzie ciągu, gdy znajdzie A co, gdy szukany string znajdzie się na pozycji zero? ![]() Sprzeczam się, bo (int)false wynosi 0. A przy sprawdzeniu łącznie i typu, i wartości, to wyjdzie Ci tak, jak powinno - czyli typ i wartość false, a nie tylko wartość. Ten post edytował erix 15.11.2008, 23:15:01 -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
A co, gdy szukany string znajdzie się na pozycji zero? ![]() Sprzeczam się, bo (int)false wynosi 0. A przy sprawdzeniu łącznie i typu, i wartości, to wyjdzie Ci tak, jak powinno - czyli typ i wartość false, a nie tylko wartość. ok, zwracam honor i przyznaje się do pomyłki ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SORKI ŻE SIĘ WTRĄCAM gdyz w programowaniu uważam siebie za "newbi" ale zacytuje fragment z manuala:
Cytat
tak wiec nawet jesli '!' znajdzie się na pozycji 0 to zwróci wartość >0 gdyż litera jest bodajże zawsze wjeksza od cyfry - przynajmniej tak mi zawsze wypadała w sortowaniu ;p false to zawsze jest logiczne 0 a jesli '!' bedzie na pozycji 0 to powinno zwrócić '!' - gorzej gdybysmy szukali znaku '0' ;p - ale tak tylko mi się wydaje - jeśli tak nie jest to mnie poprawcie ;p Ten post edytował zegarek84 15.11.2008, 23:26:52 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Sory, ale to się ma nijak do sprawdzania obecności znaku; strtr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zawsze zwraca wartość typu string, po przetworzeniu oryginału.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
--pastor-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ludzie, jak mam sprawdzić czy w ciągu występuje znak??
![]() 5a8 ościej, najłatwiej? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Post #5.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 10:04 |