![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 1 Dołączył: 6.05.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
na wstępie powiem, że nigdy nie miałem z nimi do czynienia i praktycznie 'nie wiem z czym to się je'. Dlatego ten mój wpis tutaj, podejrzewam, że dla osoby korzystającej z wyrażeń regularnych będzie to proste zadanie. Otóż, chciałbym kod na sprawdzenie całego bloku tekstu i zamianę określonych słów na inne tylko jeśli to będą całe słowa, nie słowa 'w słowach'. Przykład: 'kokiet' - zamienia na 'kobieta' tylko jeśli " On to był niezły kokiet", ale nie zamieni w zdaniu "Skokietuj mnie". Oczywiście zdania wymyślone na poczekaniu ![]() Idea jest taka - by uwzględniało 'spacje'. Jeśli ktoś mnie zrozumiał i jest chętny mi pomóc, proszę się nie krępować ![]() Pozdrawiam, DawPi -------------------- intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił tak:
Jeśli chcesz zamianę z automatycznym uwzględnieniem wielkości znaków, to sprawa się trochę komplikuje, ale też jest do zrobienia ![]() Ten post edytował sowiq 15.11.2008, 18:33:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 1 Dołączył: 6.05.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj,
dziękuję za pomoc, ale testując to pokazuje się biała strona. Wiesz co jest nie tak? -------------------- intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam pojęcia - u mnie działa.
Wklej na początku pliku: Kod error_reporting(E_ALL); i pokaż co wywala.Tutaj masz szybszą wersję poprzedniego kodu:
Ten post edytował sowiq 15.11.2008, 18:45:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie widze w czym problem :
wystarczyło dać spacje ;p -------------------- |
|
|
![]()
|
|
wystarczyło dać spacje ;p Nie wystarczyło. Możesz mieć ' kokiet. ', czyli na końcu zdania - wtedy nie zadziała. Po szukanym słowie możesz mieć 3 rzeczy - spację, kropkę i przecinek. BTW: sam podałeś przykład stringu, dla którego funkcja nie działa poprawnie. Ten post edytował sowiq 15.11.2008, 18:49:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wooops
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nic nie wywala, żadnego błędu
![]() Korzystam z XAMPPa, jeśli ma to jakieś znaczenie ![]() Tak, ten kod ze spacjami nie jest dobry, już go przerabiałem. Natomiast ta druga funkcja zamien2() prawie, że dobrze, ale zwraca słowo bez spacji na początku. A powiedz - bo owe słowo może być również na początku zdania. Wtedy tego nie uwzględni, a powinno wg mojego zamysłu. -------------------- intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board
|
|
|
![]()
|
|
Final version
![]()
Ten post edytował sowiq 15.11.2008, 19:11:04 |
|
|
![]()
|
|
Bardzo dziękuję, wygląda na OK!
![]() Wiedziałem, że prosząc o pomoc tutaj nie zawiodę się. -------------------- intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak na marginesie... to czy nikt z Was nie słyszał o \b? W wyrażeniach regularnych?
na przykład mała modyfikacja i trzeba się martwić czy to będzie słowo przed kropką przecinkiem czy tam cudzysłowiem:
pozdrawiam Ten post edytował Cezar708 15.11.2008, 21:09:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 10:23 |