![]() |
![]() |
-dr4g0n79- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Mam sobie css mniejwiecej tak lewa kolumna - srodek - prawa kolumna calosc szerokosc 900px lewa kolumna szerokość 300px; float left srodek szerokosc 300px; float left; prawa szerokosc 300px; float right; i teraz jeżeli w środkowy element wstawię obrazek większy niż 300 px to to co jest w prwej kolumnie zjezdza mi na sam dół i wyrównuje się do prawej ale dzieje się tak tylko w ie 6.0 natomiat w ie7.0 operach i mozillach wogóle robi się niewidoczna prawa strona najrozsądniej było by to aby co ma być po prawej pojawiło się na dole jako wyśrodkowane. i pytania 1. co należy uczynić aby to było wyśrodkowane 2. jak zrobić aby prawa strona w przypadku większego środka była niewidoczna we wszystkich przeglądarkach a nie tylko od ie7.0 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 3 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może dla środkowej kolumny daj overflow:hidden; ?
-------------------- |
|
|
-dr4g0n79- |
![]()
|
Goście ![]() |
jak dam dla środkowej kolumny hidden to srodkowa obetnie mi obrazek w srodku a zaznaczam ze zachodzi koniecznosc wstawiania obrazkow wiekszych niz 300px i celowo chce aby to co po prawej albowogole nie bylo widoczne albo zjezdzalo na dol i bylo wysrodkowane ale ten efekt cche osiagnac we wszystkich przegladarkach taki sam
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
nie wiem czy to zadziała w twoim wypadku ale spróbuj tak:
albo height:auto !important; width: auto !important; -------------------- |
|
|
-dr4g0n79- |
![]()
|
Goście ![]() |
czy ty mówisz o srodkowym elemencie? to nie bedzie dobre bo w tym środkowym elemenice includuję pliki z podziałami mojej stronki (sam tekst ew. jakiś obrazek) tak więc szerokość musi być ustawiona na 300px gdyż w tych includowanych plikach nie ma żadnych styli i formatowania i docelowo chce zeby miały 300px tylko w jednym przypadku (animacji flash) szerokość srodkowego diva musi byc wieksza niz 300 px i najlepiej by było żeby to poprawej znikło wówczas całkowicie tak jaest np. pod ie7 pod ie6 zjeżdza mi na dół
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
to usuń to weight i height, i powinien się zrobić taki pasek na dole.
-------------------- |
|
|
-dr4g0n79- |
![]()
|
Goście ![]() |
jak usunę width i height to cały czas to wszsytko co ma być z prawej jest na dole, a podkreślam że to chcę mieć tylko na dole w jednym przypadku gdy srodek jest większy niz 300px (np poprzez obrazek lub flasha)
|
|
|
![]()
|
|
mówie żebyś usuną to height i weight które ja Ci podałem. swoje zostaw.
-------------------- |
|
|
-dr4g0n79- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok niezrozumieliśmy się czekam w dalszym ciągu na propozycje rozwiązania tego problemu
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 17 Dołączył: 2.04.2008 Skąd: z Zabrza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem Ci, że raczej nie jest to możliwe, bo div z parametrem float nigdy nie będzie na środku. Nie wiem również czemu nagle prawa część miałaby zniknąć. A no i może inaczej da się rozwiązać ten problem, np uniemożliwiając wyswietlanie więszych elementów niż 300px w lewej kolumnie. Jeśli są to obrazki to np możesz usatwić #left img { max-width: 300px; } lub coś w tym rodzaju.
|
|
|
-dr4g0n79- |
![]()
|
Goście ![]() |
no właśnie prawa część znika ale w przeglądarkach ie7.0 opera i mozilla w w ie6.0 nie znika
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 17 Dołączył: 2.04.2008 Skąd: z Zabrza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i raczej nie zniknie, ale możesz jeszcze spróbować coś w tym rodzaju:
Ten post edytował lukaszgolder 15.11.2008, 17:46:40 |
|
|
-dr4g0n79- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam tak zrobione jednak to nie bedzie to
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 3 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak dam dla środkowej kolumny hidden to srodkowa obetnie mi obrazek w srodku a zaznaczam ze zachodzi koniecznosc wstawiania obrazkow wiekszych niz 300px i celowo chce aby to co po prawej albowogole nie bylo widoczne albo zjezdzalo na dol i bylo wysrodkowane ale ten efekt cche osiagnac we wszystkich przegladarkach taki sam Jak chcesz umieszczać obrazki szersze niz 300px w divie 300px to masz źle zaprojektowaną szatę graficzną :-) albo skaluj obrazek do 300px albo zmień layout :-) pozdrawiam Ten post edytował kleszczoscisk 15.11.2008, 18:25:46 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:17 |